В огнен капан: Село Воден е в пламъци, всички жители са евакуирани

"Държавата тук я няма, нехае", коментираха жителите

Актуални новини
19:40 - 17 Юли 2024
2694
В огнен капан: Село Воден е в пламъци, всички жители са евакуирани

Горският пожар край Воден влезе в ямболското село този следобед. Населеното място е под блокада и в него не се допускат хора.Местните хора бяха в шок от трагедията, която ги сполетя. Огънят обгради селото от три страни и те панически започнаха да търсят сами спасение.

"Държавата тук я няма, нехае", коментираха жителите на село Воден.

 

Огънят обхвана част от къщите в селото, а уплашените хора не можеха да крият сълзите си.

Някои от тях успяха да пуснат животните, да вземат лекарства и личните си документи. Други бягаха само с ризата на гърба си. 

Някои пък бяха нарамили оръжията си, с които бягаха. 

 

В селото спря тока, почти няма интернет, а мобилната връзка е толкова слаба, че местните, повечето от които възрастни и трудно подвижни хора, не можеха да се свържат със своите близки в по-големите градове.

В късния следобед бе съобщено, че всички живеещи в селото са били евакуирани и няма данни за пострадали. Във Воден има и Дом за стари хора, които също е бил успешно евакуиран. 

Кметът на община Болярово Христо Христов обяви частично бедствено положение на територията на общината, която е в област Ямбол, в землищата на селата Крайново, Шарково, Малко Шарково, Ситово и Воден.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов разпореди наличните водометни машини на жандармерията също да се включат в овладяването на пожара във Воден, съобщиха от МВР. 

Междувременно военнослужещи с 6 единици техника от 42-ри механизиран батальон, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора на Сухопътните войски, се включиха в гасенето на големия пожар край Воден, съобщиха от Министерството на отбраната. 

Хеликоптерът Ми-17 и екипажът на Военновъздушните сили, гасящ по-рано пожара в района на село Отец Паисиево, беше пренасочен, за да оказва помощ за овладяване на природната стихия в област Ямбол.

Чакаме тежка техника от близките мини. Работим само с един хеликоптер, но само с него не може да се потуши пожара. На чисто добросъседски села чакаме два хеликоптера от Одрин да излетят, както и противопожарни автомобили и булдозери да дойдат насам, заяви вътрешният министър Калин Стоянов, който посети селото.

Няма жертви и пострадали хора, тежка е ситуацията. Това е огнище, което не успяхме да локализираме и рязко при промяната на посоката на вятъра огънят влезе в селото. Има пострадали къщи, сред които и такива, които са активно обитаеми, заяви министърът.

От МВР обясниха, че не са могли да предупредят хората, защото системата за ранно предупреждение функционира когато има предварителна информация, а в този случай нещата са се развили изключително бързо. Местните обаче казват, че нещата е било лесно да се прогнозират, наблюдавайки пожара.