В Панама гласуват за президент

Допитванията отреждат второ място на десния кандидат Ромуло Рукс

Свят
16:58 - 05 Май 2019
2776
В Панама гласуват за президент

Гласуването на общите избори в Панама започна днес в 7 часа местно време след вяла предизборна кампания, през която като фаворит за президентския пост в социологическите анкети се очерта социалдемократът Лаурентино "Нито" Кортисо, предаде Франс прес.

Общо 2,7 милиона регистрирани избиратели трябва да изберат само на един тур сред седмина кандидати своя бъдещ президент за един единствен мандат от пет години. Кандидатът, спечелил най-много гласове (независимо от техния брой) и най-голям процент подкрепа на електоралния орган, който ще го подкрепи, ще оглави малката централноамериканска държава, белязана от скандала с "Панамските досиета" и разяждан от хронична корупция.

Допитванията отреждат второ място на десния кандидат Ромуло Рукс и трето място на независимия Рикардо Ломбана. Победителят ще е приемник на поста на Хуан Карлос Варела. Неговата популярност в края на петгодишния му мандат намаля заради спада в икономиката, увеличаването на цените, корупционните скандали и кризата в правосъдието и здравеопазването. Освен президент, гласоподавателите избират и 71 депутати, 81 кметове и 700 други местни избранници в обстановка, пропита от отровата на скандалите с предполагаема корупция, включваща депутати, включително поддръжници на Кортисо и Рукс.