В Перу изгоря полицай, подпален от протестиращите

Премиерът Алберто Отарола потвърди смъртта на Сонко на сесия на Конгреса

Свят
11:19 - 11 Януари 2023
1471
В Перу изгоря полицай, подпален от протестиращите

Патрулиращ полицай беше нападнат и изгорен до смърт от протестиращи в перуанския регион Пуно, като броят на жертвите на демонстрациите след свалянето на бившия президент Педро Кастильо нарасна до 47, съобщиха властите, цитирани от Асошиейтед прес.

29-годишният Хосе Луис Сонко Киспе е патрулирал със свой колега в Хулиака, град близо до границата с Боливия и езерото Титикака, в понеделник вечерта, когато тe са били нападнати от тълпа демонстранти, която по-късно подпалили автомобила им, според полицейски доклади.

Партньорът на загиналия полицай в патрулната кола Роналд Виласанте Токе каза, че те двамата са били "задържани и нападнати от около 350 протестиращи", според докладите.

Виласанте е бил откаран в болница в Лима с множество наранявания на главата след побой. Той каза, че не знае какво се е случило с партньора му.

Премиерът Алберто Отарола потвърди смъртта на Сонко на сесия на Конгреса, като каза, че полицаите са били нападнати от протестиращи.

"Полицията пристигна на мястото и установи, че единият полицай е бил вързан и бит, а другият, Луис Сонко Киспе, за съжаление е починал", каза той. "Той е бил изгорен жив в патрулната си кола."

Отарола обяви тридневен полицейски час от 20:00 часа до 4:00 сутринта в Пуно и ден на траур за загиналите в сряда.

Службата на омбудсмана на Перу каза, че от началото на протестите в началото на декември след уволнението на президента Педро Кастильо, 39 цивилни са били убити при сблъсъци с полицията, а други седем са загинали при пътнотранспортни произшествия, свързани с протестите, загинал е и въпросният полицай.

В понеделник бе съобщено за смъртта на 17 души в понеделник в Хулиака, когато протестите за незабавни избори се подновиха в пренебрегвани от властите селски райони на страната, все още лоялни към Кастильо.

Безредиците започнаха след отстраняването и ареста на Кастильо, който се опита да разпусне Конгреса и да предотврати процедурата за импийчмънт.

Наследникът на Кастильо, бившият вицепрезидент Дина Болуарте, подкрепи план за отлагане до 2024 г. на изборите за президент и Конгрес, първоначално планирани за 2026 г. Тя също така изрази подкрепа за съдебни разследвания дали силите за сигурност са използвали прекомерна сила.

Нейните ходове обаче досега не са успели да потушат безредиците, които след кратка пауза около коледните и новогодишните празници се възобновиха в някои от най-бедните райони на Перу, където подкрепата за неортодоксалното управление на Кастильо беше най-силна.

Самият Кастильо, който няма почти никакъв политически опит и който живееше в двуетажен кирпичен дом в Андите, преди да се премести в президентския дворец, постигна минимална победа на изборите през 2021 г., които разтърсиха политическата върхушка на Перу и разкриха дълбоките разделения между жителите на столицата Лима и отдавна пренебрегваната провинция.