В пика на ужаса: 14 лекари зарязват болницата в Гоце Делчев

Причината е управителят на лечебното заведение д-р Светослав Улевинов

Актуални новини
14:37 - 02 Април 2020
39393
В пика на ужаса: 14 лекари зарязват болницата в Гоце Делчев

14 лекари от МБАЛ „Ив. Скендеров” в Гоце Делчев, които преди 2 месеца подадоха предизвестия за напускане, но ги стопираха заради заплахата от коронавирус, все пак се разделят с болницата и от събота, 4 април, не са на работа, алармира „Струма”.

Д-р Вера Ерменкова – началник на неврологично отделение, д-р Георги Карамитев – началник на вътрешно, д-р Петър Шопов – началник на ортопедия и травматология, д-р Димитър Бъчваров – началник на хирургично отделение, хирурзите д-р Велизар Герганов, д-р Иван Канелов и д-р Любен Коков, началникът на акушерство и гинекология д-р Иван Стоев и колегите му в отделението д-р Мария Герова, д-р Мария Стоева и д-р Виктор Донков, неонатолозите д-р Евдокия Бъчварова и д-р Магдалена Кълвачева и завеждащият ОАИЛ д-р Милан Първанов вчера излязоха пред жителите на общината с отворено писмо, прочетено от д-р Донков, в което обстойно обясняват как и защо се е стигнало до  решението им.

Причината е една и тя се нарича д-р Светослав Улевинов (на челната снимка, б.ред.), управител на болницата от миналата година, категорични са медиците.

Както „Струма” вече съобщи, основните им обвинения са към управителя за авторитарно управление, липса на диалог с тях, липса на всякакви икономически резултати за затъващата все по-дълбоко в дългове МБАЛ, както и несправедливо разпределение между лекарите и сестрите на фонд „Работна заплата”, на фона на което решението на Улевинов да получава 2 заплати – и като управител, и като лекар в детско отделение, колегите му определят като цинично.

Заедно с изредените дотук мотиви, които фигурираха в няколко протестни писма, адресирани до кмета на Гоце Делчев и Общинския съвет, във вчерашното си обръщение лекарите добавят още няколко акцента.

Единият е за доведените от шефа им в МБАЛ столични специалисти, които Улевинов лансира като лекари, поканени от него в ден на отворените врати за безплатни прегледи на населението, но всъщност те така главно набирали пациенти за здравните заведения в София, в които работят. Недоволството на напускащите лекари е още и от раздутия от управителя им щат, който включвал дори психолог, който по цял ден си седял в кабинета и получавал заплата, без да върши никаква работа.

Лекарите са възмутени от нападките на управителя им, че те си претупват работата в болницата, за да ходят в частните си кабинети, че завиждали на специалистите, които той води от столицата, както и че цялата им протестна кампания била опит да си „запазят кокала”.

Поведението на д-р Улевинов колегите му са охарактеризирали с българската поговорка „Цървули няма, гайда иска”. Интервютата, които пък напоследък той дава пред местните медии, медиците определят като пълни със „захаросани лафчета и заучени фрази, без реално съдържание в тях”.

„Трудно ни е да напуснем болницата, която е наш дом, но винаги оставаме на ваше разположение”, декларират 14-те лекари.

С това те слагат край на сагата с кризата в МБАЛ „Ив. Скендеров”, започнала още миналата година и достигнала своя пик в навечерието на кризисната ситуация, в която изпадна страната на 13 март. Като последен опит да потушат напрежението сред белите престилки в началото на март ОбС излъчи специална комисия, която да обиколи болницата и да разговаря с лекарите и сестрите. Омиротворителната им акция обаче бе стопирана от коронавируса, а самите лекари в болницата обещаха да не я напускат, докато заразата върлува. Видимо обаче изявленията на д-р Улевинов през последните дни са ги убедили, че на практика той не е променил по никакъв начин отношението си към тях и са взели решението в петък да освободят кабинетите си.

„Видях обръщението им, направихме много усилия да помирим двете страни, но явно не се е получило, ще мисля днес какво още може да се направи и мога ли да ги убедя да си оттеглят молбите за напускане”, коментира кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.

Единствената добра новина в здравеопазването на Гоце Делчев към вчерашна дата беше само че в болницата още не се е появил заразен с коронавирус.