В Пловдив: Непълнолетните само с възрастен придружител в мола

Решението е на Областния кризисен щаб и влиза в сила от 29 октомври до 12 ноември

Новини
16:17 - 28 Октомври 2020
758
В Пловдив: Непълнолетните само с възрастен придружител в мола

Непълнолетните ще могат да посещават моловете само с възрастен придружител. Това е новата мярка в борбата срещу разпространението на коронавируса, която се въвежда в Пловдив.

Решението е на Областния кризисен щаб и влиза в сила от 29 октомври до 12 ноември. За същия период се въвежда и ново работно време за заведенията от типа коктейл-бар. Те ще могат да приемат посетители до 23:30 ч.

"И двете решения са продиктувани от практиката и след анализ. А именно, че когато учениците спрат да посещават училище, както и извънкласни занимания, повечето се събират в тези търговски обекти. Говорила съм с управителите на МОЛ-вете, които проявяват разбиране и ще окажат съдействие. Също така, с другата мярка,

целим да не превърнем коктейл-баровете в нерегламентирани нощни дискотеки, каквото се случи през пролетта“, коментира областният управител и председател на Щаба Дани Каназирева, цитирана от БНТ.

Според представителите на Медицинския щаб, за да има ефект, мерките трябва да бъдат комплексни, каквато е последната заповед на здравния министър за затварянето на нощните заведения и дистанционно обучение за гимназисти и студенти. От анализа правят извод, че скокът на положителните проби е рязък 14 дни след старта на учебната година, а децата карат вируса по-леко или без симптоми, но го пренасят.

"Не трябва да се залита в крайности и да се увеличава паниката и психозата сред хората, като се взимат прибързани мерки, които няма да доведат до спад, а единствено ще доведат до тежки удари върху икономиката. По-важното за мен е наложените мерки, стриктно да ги спазваме като общество и да не се стига до повече затваряне на отделни отрасли. Взетите решения днес, за допълнителните мерки, бяхме подготвили още преди дни, но нямаше да има смисъл от тях, без настоящата заповед на МЗ“, обясни Каназирева.

Относно идеята за въвеждането на вечерен час областният управител коментира, че е резервирана. Според нея би довела до още по-голяма паника и няма да има реален ефект.

А ако касае непълнолетните, то в самия Закон за закрила на детето, чл.8, има забрана за всички непълнолетни лица да излизат без придружител след 22:00ч, отбеляза още Каназирева. По думите й най-важното е от тук нататък да за се засили контрола с компетентните институции за спазване на мерките и да се създаде необходимата организация в здравните си заведения.

За изминалото денонощие на територията на Пловдивска област има 230 новодиагностицирани случаи на COVID-19. По информация на РЗИ новодиагностицираните медици са 4-ма лекари, 1 медицинска сестра и 1 санитар . Извършва се епидемиологично проучване. До момента общо заболелите медицински лица в областта са 211, от тях 151 са вече излекувани, активните случаи са 60, съобщава "Марица".