В Пловдив от днес започва масовото тестване за COVID-19

В ромския квартал "Столипиново" изследването ще се проведе от мобилен екип на РЗИ

Топ
07:44 - 15 Май 2020
2343
В Пловдив от днес започва масовото тестване за COVID-19

Днес започват работа на терен екипите за представителното проучване за COVID-19 в Пловдив. Домакинствата в 6-те района на града са вече определени на случаен принцип. Те са 500, a участието в проучването ще е доброволно, предаде БНР. 

Вчера областният управител на Пловдив Дани Каназирева призова хората да проявят разбиране и да съдействат.

Екипите, които се състоят от представител на РЗИ и доброволец – студент от МУ, тръгват от район „Централен“ и ще продължат поетапно и в останалите пет.

Хората, които ще се включат в проучването, ще получат плик с анкетна карта и формуляр за информирано съгласие, което трябва да попълнят и да носят със себе за изследването в лабораторията. Графикът за вземане на пробите ще се съгласува след обаждане от тяхна страна в лабораторията. Пробонабирането ще бъде извършено в лабораторията на ДКЦ „Свети Георги“ на бул. Васил Априлов с работно време от 7.30 часа до 18.30 часа. За квартал "Столипиново", където живеят предимно роми, тестването ще се проведе от мобилен екип на РЗИ.

Всеки един, който вземе участие, ще получи резултатите си. Не е задължително включването на всички членове на домакинствата, фокусът ще е върху пълнолетни лица.

Обработването на пробите ще е в лабораторията на Катедрата по микробиология и имунология при МУ – Пловдив по метода ELISA, с който се доказва наличието на антитела, като те дават различен тип информация за имунния отговор на организма срещу коронавируса.

Областният управител благодари на доброволците за тяхната активност и готовността им да участват в организацията на проучването.

„До края на месеца сме си поставили срок за набирането на хора и тестването, за да имаме време за обработване на пробите и анализ на резултатите. Надявам се пловдивчани да подходят с отзивчивост и отговорност", допълни областният управител.