В подкрепа на Морфов: Десетки поискаха оставката на шефа на Народния театър (СНИМКИ)

Талантът върви с непокорството, заявиха протестиращите творци пред Министерство на културата

Актуални новини
14:54 - 02 Март 2023 (обновена)
10246
В подкрепа на Морфов: Десетки поискаха оставката на шефа на Народния театър (СНИМКИ)

Десетки актьори, режисьори, писатели, драматурзи и просто зрители се събраха в 14 часа пред сградата на Министерството на културата, за да поискат оставката на директора на Народния театър Васил Василев.

Причината е, че той уволни дисциплинарно главния режисьор на трупата Александър Морфов с мотива, че уронва престижа на националната културна институция.

С викове „Василев, оставка!”, „Василев – съветска подлога” и „ДПС вън от културата” творци и граждани заявиха обществената си позиция.

Мнозина от подкрепящите режисьора бунтар споделиха, че талантът върви с непокорството и че талантът не може да се вмести в административни рамки.

Актьорът и музикант Владимир Михайлов (вдясно) заедно със своя колега от Пловдивската опера Цветан Цветков, който бе дошъл за протеста специално от Пловдив

Демонстрантите поискаха среща с министъра на културата Найден Тодоров, както и министерството да заяви позиция по казуса.

Сред подкрепящите Морфов са актьорите от трупата на Народния театър Валери Йорданов, Албена Колева, Руси Чанев, Леарт Докле.

Валери Йорданов е хъшът, който поведе протеста в защита на Морфов още преди два месеца. Заедно с него е и актрисата Албена Колева, която също смята, че мястото на режисьора на "Хъшове" и "Животът е прекрасен" е в Народния театър

Пред сградата на Министерството на култура дойдоха и техните колеги Ани Вълчанова, Владимир Михайлов, Владимир Люцканов, Велизар Бинев, Василена Винченцо, Даниел Цочев, Елена Петрова, Иван Бърнев, Иван Петрушинов, Касиел Ноа Ашер, Камен Донев, Стойо Мирков, Стефан Денолюбов, Тончо Токмакчиев и др., както и режисьорите Лилия Абаджиева и Георги Стоев-Джеки, сценографът Васил Абаджиев, художникът Греди Асса, писателите Мария Лалева и Иво Сиромахов, кинокритикът Владимир Трифонов, композиторът Вида Пиронкова, режисьорът и оператор Радослав Спасов, пиарът Диана Дамянова, тв водещият Къци Вапцаров, журналистката Миролюба Бенатова, бившият шеф на НДК и екс директор на Българския културен институт в Берлин Оли Груева, бившият директор на Българския културен институт в Москва Буряна Ангелакиева, музикантът Венци Мицов, дипломатът и кандидат-депутатът от ДБ-ПП Стефан Тафров.

Актрисата и режисьор Касиел Ноа Ашер

Акцията в подкрепа на Морфов е подкрепена и от много други творци. На протеста дойдоха и представители на "Боец" на Георги Георгиев, но актьорите ги помолиха да не политизират протеста и да се въздържат от обидни думи по адрес на директора на НТ и на хората, които подкрепят Васил Василев.

Актьорът Валери Йорданов коментира, че борбата трябва да е толерантна и да не се проявява агресия.

Той заяви още, че става дума за човешки и морални фалове. "Не може да уволниш главния режисьор, при когото 2/3 от актьорите и режисьорите казват, че са се учили", каза той и допълни, че досега са събрани над 6000 подписа в подкрепа на Александър Морфов. Събирането на подписи продължава. 

Асктьорът от трупата на Народния Руси Чанев и художникът Греди Асса

Протестът пред оглавяваното от Найден Тодоров приключи в 14,30 часа, като събралите се насочиха към Народния театър, където по същото време директорът Васил Василев даде пресконференция, на която присъстваха пък други актьори от трупата на театъра.

Режисьорът Георги Стоев-Джеки

"Личностите в Народния театър не значат нищо. Народният театър значи и ако сме родени за каузата, ние ще отстояваме идеите на Народния театър. На театъра пише "Иван Вазов", не "Александър Морфов". Народният театър е отворен за постиженията на всички български и европейски режисьори и те трябва да бъдат равнопоставени. Не могат да бъдат привилегировани. И в това е проблемът", заяви от своя страна Васил Василев.

Актьорът Камен Донев

Искащите неговата оставка обаче контрираха, че режисьорът Александър Морфов е един от творците, чиито спектакли всъщност са изградили и трупата на Народния. Според тях неговото дисциплинарно уволнение означава, че той повече никъде не може да работи на трудов договор.

Актьори коментираха, че името на Александър Морфов със сигурност не може да бъде изтрито от българския театър и култура, докато името на директора на НТ, уволнил режисьора, почти никой не знае и скоро Васил Василев съвсем ще бъде забравен.

„Подписал съм си договора с директора дистанционно, като съм заявил, че не желая да се срещам очи в очи с този човек. За мен този човек е некачествен. Той е неадекватен и е вреден, той пречи на театъра. Той трябва да бъде махнат“, каза пред медиите актьорът Камен Донев.

„Разбира се, че ще играя в Народния театър. Когато публиката ме харесва и ме иска, и аз я желая и обичам това, което правя, естествено, че ще го правя“, каза още той. „Ние ще предложим и ще направим подписка за свалянето на Васил Василев и за промяна в закона и начина, по който стават назначавания на директори, особено що се касае до Народния театър. И също така ще настояваме да се измисли начин за контрол над директорите“, коментира Камен Донев.

Актьорите Владимир Михайлов, Стойо Мирков и Леарт Докле, като последният участва и в постановката на Морфов "Хъшове"

Снимки: Агнес Методиева