В. "Комерсант": Отношенията на Русия със Запада отново са отровени с "Новичок"

Коментар
09:50 - 03 Септември 2020
2378
В. "Комерсант": Отношенията на Русия със Запада отново са отровени с "Новичок"

Отношенията на Русия със Запада отново са отровени с токсин от групата "Новичок", констатира руският в. "Комерсант". ЕС, НАТО и ред западни държави осъдиха вчера отравянето на руския опозиционер Алексей Навални с вещество от групата нервнопаралитични агенти "Новичок", разработвани преди десетилетия в Съветския съюз. Наличието му в проби от неговия организъм е установено от лаборатория на Бундесвера, сертифицирана от Организацията за забрана на химическите оръжия, припомня печатът съобщение на Берлин. Пациентът бе преместен за лечение в Германия от сибирската клиника, в която бе настанен преди 10 дни. 

Германия заяви, че Навални е отровен с вещество от същия тип, от който преди две години сериозно пострадаха във Великобритания бившият полковник от руското военно разузнаване Сергей Скрипал и дъщеря му. Тогава страните от Запада дадоха координиран отговор, прераснал в безпрецедентен по мащаби дипломатически конфликт с Москва. И този път, буквално минути след изявление на германския канцлер Ангела Меркел, бяха отправени призиви за санкции срещу Русия. Москва обаче смята изводите на германски експерти за бездоказателни и настоява за факти, посочва "Комерсант".

"Никой на Запад няма да се вълнува от реалното положение, коментарите на руското външно министерство и на други официални структури. Решенията за санкции са едностранни, извънсъдебни и политически. Основният въпрос е колко далеч ще решат да стигнат ЕС и особено САЩ с оглед евентуалните щети за тях самите", коментира пред вестника руският политолог Иван Тимофеев.

На фона на съобщението от Берлин руската рубла засили своя спад; новият случай с употреба на "Новичок" заплашва Русия с поредния международен скандал. Но според източници на ТАСС в руските правоохранителни органи техните криминалисти не са открили отрови в организма на Навални, а диагнозата му е нарушение в обмяната на веществата и остър панкреатит, пише "Независимая газета".

Симптомите на Навални изобщо не приличат на отравяне с "Новичок", заявява пред "Комсомолская правда" химикът Леонид Ринк, участвал в разработката на това вещество. При употреба на "Новичок" опозиционерът "отдавна щеше да си почива в гробищата", казва той. Владимир Углев от същия научен колектив добавя, че тогава освен Навални биха пострадали и околните.

"Московский комсомолец" помества предположение на Углев, цитирано в британския в. "Дейли мейл", че тайни служби са сложили капчица отрова върху бельото на Навални и Западът никога няма да разбере каква е тя, защото "руснаците ще унищожат дрехите, носени от опозиционера в деня, когато е бил отровен".

Германските власти потърсиха отговорност от Русия и ще работят върху по-нататъшните стъпки съвместно с ЕС и НАТО, отбелязва "Новая газета".

Вестниците в Германия ще обвинят в близките дни руското правителство и Кремъл - "за тях нещата вече са очевидни: Навални е отровен от властта. Макар че това са дивотии и никакви доказателства няма", казва пред "Известия" германският аналитик Александър Рар.

Кой е отровителят, не се знае, но Западът е убеден, че е замесена Русия. Значи случаят ще има много сериозни последици, предупреждава Александър Ной от групата на "Левите" в Бундестага.

Според Берлин решението за санкции ще зависи от реакцията на Москва, пише "Лента". Русия бездруго има доста проблеми в политиката и икономиката, а сега рискът от нови загуби на престиж в света само ще се засили, добавя "Труд".

Западът настоява, че Навални е отровен с бойно вещество, с което "преследва свои прагматични цели. "Ястребите" във Вашингтон бързо поеха паса на Берлин и започнаха атака срещу интересите на Русия, пише "Взгляд". "Спрете тръбопровода "Северен поток-2", за да потърсите отговорност от руснаците", цитира изданието пост, качен в Туитър от сенатора републиканец Тим Котън.

"Може би ще ни предлагат: покайте се за отравянето на Навални, тогава ще (ви) оставим "Северен поток-2". Русия ще трябва да избира", прогнозира наблюдателят Тимофей Бордачов, като добавя: "Но да не забравяме, че обвинителната присъда срещу страната ни вече е факт. За западните ни събеседници е приемливо само да капитулира и Русия, и политическата й система."

Конструктивната позиция на Москва ще остане без резултат, защото Западът чака от нея единствено самопризнания, изтъква политологът Фьодор Лукянов. Затова Русия трябва "рязко да откаже да се подчини на диктата и намесата във вътрешните си работи и да спре дискусията по въпроса с чуждестранните си партньори", смята той.

Изданията припомнят ред покушения срещу руски опоненти на Кремъл в чужбина през последните години.

Политиците, експертите и медиите на Запад слагат тези истории под един знаменател. Според тяхната версия руската "империя на злото" действа с едни и същи методи, от нищо не си взема поука, изобщо гърбавия гробът го оправя, заявява анализатор на "Комерсант".

Дори Кремъл да е станал "жертва на провокация на неприятелска спецслужба, малцина на Запад ще повярват в това - и (руският президент Владимир) Путин може да обвини за тази ситуация само себе си и своите умни подчинени", се казва в коментар от сайта на РОСБАЛТ.

Дали организаторите искат "просто да бъдат наказани Кремъл и подчиненият му народ" - или това е "нов опит Москва да бъде върната в световната реалност", пита се руската осведомителна агенция.