В "Росенец" днес е спокойно

Плажът до лятната резиденция на Ахмед Доган е пуст и се веят няколко български знамена

Политика
09:27 - 12 Юли 2020
773
В "Росенец" днес е спокойно

Ситуацията край "Росенец" вече е спокойна след вчерашните протести, предава Би Ти Ви. Плажът до лятната резиденция на Ахмед Доган е пусто и се веят няколко български знамена.

Протестът в събота беше организиран, след като бившият правосъден министър Христо Иванов стигна с лодка до плажа в парк „Росенец“ в началото на седмицата, но беше изгонен от охранители на НСО. Плажуването вчера трябваше да започне в 11 ч. и идеята беше до плажа, който е публична държавна собственост, да дойдат много хора по суша и вода.

Симпатизанти на ДПС обаче, дошли да защитят почетния си председател, изненадаха протестиращите и се настаниха около имота на Доган малко след 9 ч.

За да не се стигне до сблъсъци между тях и хората от инициативата „масово ходене на охраняем плаж“, полицията отказа да пусне хората от инициативата до плажа.

Към 12 ч. част от протестиращите решиха да пробият кордона от полицаи и се стигна до напрежение и сблъсъци.

В крайна смета кметът на Бургас Димитър Николов вкара протестиращите през обходен път до плажа. Двата лагера – симпатизантите на ДПС и хората от протестната инициатива, образно си стиснаха ръцете. Димитър Николов пък пое ангажимент да осигури удобен достъп до плажа „Росенец“.