В Румъния: Дава на родителите 75% от заплатата, ако са у дома заради онлайн обучение на децата

Новини
17:14 - 23 Октомври 2021
1347
В Румъния: Дава на родителите 75% от заплатата, ако са у дома заради онлайн обучение на децата

Румънският премиер Флорин Къцу предложи правителството да приложи и през учебната 2021-2022 г. мярката, която предвижда родителите да получават 75% от брутната си заплата, ако им се налага да си останат вкъщи в случай че учениците преминат към онлайн обучение.

Вече 17 600 ученици и деца от предучилищните групи учат онлайн, след като в класовете или групите са били установени случаи на COVID-19.

"Аз казах, че бихме искали физическо присъствие и ще направя всичко, за да има физическо присъствие през 2021-2022 г. Разбира се, ако вървим в тази посока и има затворени училища или класове, а родителите трябва да си останат вкъщи, имахме една мярка миналата година да ги подкрепяме финансово с до 75 процента от средната брутна заплата. Ще въведем отново тази мярка", посочи Къцу, като уточни, че това не се отнася за родителите, които работят от вкъщи.

Съгласно извънредно постановление от 2020 г. родителите, които имат деца до 12 години, записани в образователната система, имат право на свободни дни, независимо дали работят в държавния или частния сектор, а стойността на обезщетението им възлиза на 75 процента от брутната заплата, но не повече от 75% от средната брутна заплата за страната.