В Румъния гласували с най-примитивната система

Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана каза, че страната разполага с най-добрите ИТ специалисти

Новини
19:47 - 18 Май 2024
5202
В Румъния гласували с най-примитивната система

Системата за гласуване в Румъния е най-примитивната в цяла Европа. Това заяви заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана на Конгрес на студентите от Румъния, който се проведе в сградата на парламента в Букурещ, предава Аджерпрес.

“Няма държава в Европа, в която бюлетините да нямат серийни номера, да не се знае кой ги е отпечатал и често да не се знае кой ги брои“, коментира Джоана.

Според него Румъния "не иска или не може да демократизира в дълбочина вота".

"Гласуване по пощата, електронно гласуване... какво е това? Не знам как да защитя данните? Нека бъдем сериозни, имаме ИТ специалисти сред най-добрите в света", добави заместник-генералният секретар на НАТО.

Той призова присъстващите постоянно да търсят отговорност от политическите представители, които са избрали. Според него промяната на съдбата на нацията към по-добро не става само чрез участие във вота, а чрез перманентен натиск върху вземащия политически решения.

„Проблемът е, че след като си избрал някого, твоето задължение и отговорност не се прехвърлят върху плещите на този, за когото си гласувал. Дръжте им сметка, питайте ги къде се харчат парите, правете петиции“, каза още Джоана.