В Румъния ще ваксинират хората в автомобилите им

В тези центрове ще се използват ваксините на Пфайзер

Свят
15:36 - 16 Април 2021
2873
В Румъния ще ваксинират хората в автомобилите им

В Румъния ще ваксинират хората, докато са в автомобилите си,  съобщават от Нова телевизия. Очакванията са капацитетът за имунизация в северната ни съседка да достигне 120 000 души на ден чрез създаването на ваксинационни центрове тип драйв-тру, където хората ще могат да получат имунизация в автомобила си, съобщи премиерът Флорин Къцу.

Той уточни, че в тези центрове ще се използват ваксините на Пфайзер. "Стигахме до капацитет от 115 000 дози на ден, на 20 април ще сме на 120 000. Имаме центрове за ваксинация. Ако искаме нормален живот, това е единственото решение - да се ваксинираме", подчерта премиерът по време на посещение във ваксинационен център в град Клуж.

По думите му редица ваксинационни центрове в страната, използващи препарата на AstraZeneca, ще преминат към този на Пфазйер.

"Бих искал да ви съобщя, че започваме да имаме точните дози. Ще превърнем редица центрове на АстраЗенека в центрове на Пфайзер и ще позволим на икономическите оператори да организират ваксинационни центрове, където ще им доставим ваксина в зависимост от зоната", посочи Къцу.

И в Румъния, след като възникнаха опасения по отношение безопасността на ваксината на АстраЗенека, голям брой граждани се отказаха от предварително планирана ваксинация с оксфордския препарат. Румъния не е въвела възрастови органичния за използването на тази ваксина.