В румънския град Търговище празнуваха Конския Великден

Присъства и българска делегация

Новини
10:50 - 05 Март 2023
1588
В румънския град Търговище празнуваха Конския Великден

С богата програма българите от румънския град Търговище отбелязаха празника „Конски Великден“ – денят, когато според древния обичай, българският градинар и неговия кон отиват на църква и получават благословията на свещеника, за да бъдат здрави през цялата година, предава БТА. 

Посланикът на България в Румъния Радко Влайков беше специален гост на събитието, организирано от Асоциация „Заедно“ на българите в Търговище и подкрепено от местната община. „Това е един от дните, които най-добре показват връзката на българина със земята. Благодарен съм, че нашите патриоти тук, обединени от Асоциация „Заедно“, допринасят за културното наследство в региона“, заяви пред многолюдната публика дипломатът. 

„Тази година имаме рекорден брой участници в празника. Важно е, че в този момент българската общност, която е изключително добре интегрирана в Търговище, успява да запази такива красиви обичаи. Българи отдавна живеят тук и имат изключителни културни традиции, включително кулинарни. Всички обичаме българска баница“, отбеляза на свой ред кметът на Търговище Кристиан Стан. 

Официалната делегация от българското посолство, представителите на местната власт, жители и гости на града, пеша и с каруци се отправиха към храма „Св. Нифон“ и се включиха в молебен за освещаване на специални колачета "кончета", и благославяне на конете, воден от храмовото духовенство, архиерейския наместник Мариус Стан и новия български свещеник в Румъния Кирил Синев. 

След религиозната служба, църковните лица поръсиха със светена вода всички коне, които се включиха в своеобразен парад, надбягване и демонстрация на дресировка. В оспорвана надпревара, в която участваха десет животни и техните стопани, конкурсът за най-хубав кон спечели Корлеоне. Главната атракция бяха малката Мируна Мария и понито Бомбонел (Бомбончето).

Празникът завърши с едночасова фолклорна програма в сградата на Асоциация „Заедно“ в квартал „Матей Воевод“, където на една сцена за първи път се качиха фолклорни ансамбли на български общности от различни румънски области – Извоареле (Телеорман), Брънещ (Илфов), Бълени (Дъмбовица) и Търговище (Дъмбовица). Те представиха четири български обичая, свързани с пролетта, които се пазят в Румъния – Зарезан, Кукери, Бобошака (Нощта на мироносите), Тудорица (Конски Великден).

Залата стана на крака, когато изпълнителите слязоха от сцената, за да танцуват хорото "Бяла роза" сред зрителите и публиката. 

„Съжалявам, че не знам стъпките, иначе щях да играя с вас. Днешното събитие е празник на българщината. Видяхме как добре българите се вписват в румънския културен живот със своите традиции“, отбеляза посланикът на България в Румъния Радко Влайков, който получи почетен плакет за спомен.