В Русия: 2500 евро глоба за хапещо куче

Наказват и за нападение в циркове и зоологически градини

Топ
21:06 - 14 Февруари 2022
2863
В Русия: 2500 евро глоба за хапещо куче

200 000 рубли или близо 2500 евро глоба ще плащат в Русия собствениците на кучета, които са ухапали човек. Това предвижда законопроект, който в близките дни ще бъде гласуван от долната камара на парламента. Същото наказание ще бъде налагано при нападение не само от страна на домашни любимци, но от  животни в циркове и зоологически градини. Ако при нападението настъпи смърт, то собствениците ще отиват на съд.

Проектозаконът предвижда същата глоба и за длъжностни лица, които не изпълняват задълженията си за опазване и грижа за бездомните животни. Освен това се предлага в нормативния документ да бъдат внесени съответните мерки за отговорно отношение към животните. Това включва допълнителните правомощия на регионите, „за да могат да наблюдават популацията на пренебрегвани животни, да могат да установят, ако е необходимо, забрана за освобождаване от приюти“.

Депутатите ще обсъдят още и отпускането на федерални средства за изграждане на приюти за бездомни животни. „Това ще бъде предложение към проекторезолюцията на Държавната Дума, тъй като предвид предложенията, които ни изпращат регионите, разбираме, че има редица въпроси, които не са решени на ниво федерално законодателство, където е необходимо да се привлече правителството на Руската федерация и субектите за отпускане на федерални средства за изграждане на убежища“, обясниха депутати.