В Русия осъдиха на 13 години затвор войник, обвинен в дезертьорство

Украйна
19:43 - 15 Септември 2023
3697
В Русия осъдиха на 13 години затвор войник, обвинен в дезертьорство

Руски съд осъди на 13 години години затвор в наказателна колония при строг режим войник, обвинен в това, че е напуснал военната си част, за да не участва в бойните действия в Украйна, в разгара на войната с Киев, предаде Франс прес.

В публикувано днес изявление военният съд на град Южносахалинск, разположен на остров Сахалин в Далечния изток, посочва, че обвиняемият е признат за виновен в дезертьорство при утежняващи обстоятелства, тъй като то е извършено по време на военна мобилизация.

Според съда войникът Максим Кочетков не се е явил в поделението си на 10 май, "за да не изпълни военните си задължения“, "да не бъде изпратен в зоната за специална военна операция“ в Украйна и "да се отдаде на безделие“.

След като дезертира от частта си на остров Сахалин, той се укрива два месеца в региона, преди да бъде арестуван от полицията на 9 юли, съобщи съдът.

Мъжът беше осъден на 9 години затвор за дезертьорство, но присъдата му беше увеличена на 13 години, тъй като той вече е имал условна присъда, постановена през февруари, за това, че е напуснал поделението си без разрешение.

През последните месеци руското правосъдие често осъжда на затвор войници, обвинени в дезертьорство, посочва АФП.

През септември 2022 г. руският президент Владимир Путин нареди военна мобилизация заради неуспехите на Москва на украинския фронт, което доведе до бягството на стотици хиляди мъже от Русия, опасяващи се, че ще бъдат мобилизирани.

От пролетта, за да се избегнат брожения сред населението, руската армия провежда много активна кампания за набиране на доброволци, обещавайки атрактивни заплати и социални придобивки на онези, които отидат да воюват в Украйна, предаде БТА.

Междувременно руската прокуратура в окупираната част на украинската Донецка област, цитирана от агенция РИА Новости, съобщи днес за осъждането на 28-годишен украински войник от батальон "Азов" на 26 години затвор в наказателна колония при строг режим, по обвинения в убийството на двама жители на Мариупол през пролетта на 2022 г.