В Русия разследват взрив на жп линията в Сибир

Украйна
14:35 - 01 Декември 2023
2707
В Русия разследват взрив на жп линията в Сибир

Взривът в тунела по Байкало-Амурската магистрала от 29 ноември е класифициран като терористична атака и се разследва като такъв от Източния следствен комитет на федералната следствена служба на Руската федерация.

Това съобщава е-изданието на вестник Комерсант, макар и основни други руски сайтове, включително и държавните ТАСС и Интерфакс да премълчават инцидента.

Наказателното дело е образувано по част 1 на чл. 205 от Наказателния кодекс на РФ.

Така експлозията и пожара на влак в Северномуйския тунел на Байкало-Амурската магистрала от 29 ноември се квалифицира като атентат.

Едва през изминалото денонощие "Ройтерс" се позоваване на анонимен източник изнесе тезата, че инцидентът е предизвикан и е следствие на операция на украинското разузнаване. Според публикации в украинските медии жп линията се използва за военни доставки и е важен логистичен път, включително е за преминаване на товари между Русия и Китай.

Руската държавна железопътна компания потвърди за инцидент със задимяване на една от цистерните с дизелово гориво В съобщението не се потвърждава за по-сериозен инцидент или повреда.

Източник на "Комерсант" обаче заявява, че пожарът е предизвикан от неустановено до този момент вид взривно устройство, предполага се, че то е било поставено под цистерната. Не се коментира дали самото взривно устройство е било монтирано на жп линията, или на състава от товарни вагони, които са били около 40.

Един атентат на украинските служби дълбоко в тила на Русия, в Сибир и на повече от 4000 км от фронта в Украйна, би била поразителна демонстрация на способността на Киев да провежда операции дълбоко в Русия, коментира "Ройтерс", макар и да заявява, че във състояние на войне не може да се твърди със сигурност, че железопътният маршрут през Бурятия се използва за военни доставки.

И до този момент официални руски служби не са потвърдили нито за образуваното дело и стартиралото разследване, нито за версиите, по които са работи. Самата информация за това липсва в държавните сайтове, на фона на разпространяваща се днес друга такава - че ФСБ са разкрили саботьор, подготвял атентати в Рязанска област.