В Русия върнаха съветска практика

Украйна
17:36 - 29 Февруари 2024
2764
В Русия върнаха съветска практика

"В Русия върнаха практика от времената на Съветския съюз", това написа украинското издание УНИАН.

"С указ на Владимир Путин, подписан този месец, в държавните предприятия и институции се въвежда длъжността "заместник-ръководител по общественополитическата работа", допълни медията.

"Назначените на тази длъжност хора имат за цел "да формират и засилват патриотичните чувства, и да работят за изграждането и поддържането на висок моралнопсихологически облик на работниците/служителите", добави изданието, което се позова на изтекъл от Кремъл документ.

"За въвеждането на такава длъжност се заговори още през 2022 г. Тогава в опозиционни на властите в Москва медии се появиха публикации на циркуляр, в който се заявяваше: "Във връзка със Специалната военна операция (както Русия нарича агресията си срещу Украйна) в редица предприятия и учреждения на бюджетна издръжка се появиха проблеми с лоялността към държавното ръководство на Руската федерация. Също така в същия документ се посочваше и за засилен натиск отвън, който е целял подкопаването на руското общество", написа още изданието.

УНИАН добави, че въпросните служители имат почти същите функции, които са имали политическите комисари (политкомисарите) във Въоръжените сили на Съветския съюз.

"Длъжността политкомисар е била въведена през 1919 г. и просъществувала до разпада на първата социалистическа държава в света (1991 г.). Политкомисарите са имали задачата да контролират действията на командирите, включително и военните. Те също са били отговорни за откриване на недоволни от курса на комунистическата партия военни и за формиране поддържането на висок моралнопсихологически облик на войниците и офицерите", написа още медията от Киев.