В Русия: Задължителна ваксина за търговците

Вече почти месец новозаразените за денонощие в страната надхвърлят 23 000 души

Свят
13:36 - 27 Юли 2021
1840
В Русия: Задължителна ваксина за търговците

Във Волгоградска област в Русия задължават работещи в сферата на търговията и услугите да се ваксинират срещу коронавирус. Това предвижда указ на местните власти.

Преди дни депутати от долната камара на руския парламент предложиха всички пенсионери, които са се имунизирали срещу вируса, да получават по 10 000 рубли или близо 115 евро. Целта на инициативата е да бъдат стимулирани хората от третата възраст да се имунизират срещу „Ковид-19“.

По-рано стана ясно, че колективният имунитет срещу коронавируса у населението на Русия е достигнал 60%. Това сочат данните на водещи епидемиолози. Междувременно Русия бе залята от трета вълна на вируса.

 Нещо повече – страната отново влезе в топ 5 на черната класация по брой заразени. По тази показател тя вече е на четвърто място в света с над 6 млн. случая на „Ковид-19“ от началото на епидемията досега. Първи в рейтинга са САЩ с 33,9 млн. случая, втора е Индия – 30,9 млн. и трета Бразилия с 19,2 млн. случая на заразата.

Вече почти месец новозаразените за денонощие в Русия надхвърлят 23 000. Здравните власти обясняват бума на „Ковид-19“ с нахлуването в страната на по-агресивния вариант на вируса – „Делта“. Преди това бе съобщено, че ваксината срещу коронавирус става задължителна за служителите в сферата на доставките в Москва.

Това предвижда указ на столичните власти. Мярката ще засегне куриерите, доставящи стоки и услуги по домовете. Преди дни бе съобщено, че държавната агенция „Росавиация“ призовава руските авиокомпании да въведат бонуси и по-евтини самолетни билети за ваксинираните срещу коронавирус граждани. Допълва се, че повечето въздушни превозвачи са готови да откликнат на апела.