В Русия започна съдебният процес срещу четирима журналисти, обвинени в сътрудничество с организацията на покойния Навални

Новини
18:21 - 02 Октомври 2024
1010
В Русия започна съдебният процес срещу четирима журналисти, обвинени в сътрудничество с организацията на покойния Навални

Процесът срещу четирима руски журналисти, обвинени в сътрудничество с „екстремистката организация“ на починалия в затвора опонент Алексей Навални, започна днес в Москва, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това става на фона на засилените репресии в Русия. Движението на Навални, който до смъртта си в ареста през февруари беше опонент номер едно на президента Владимир Путин, беше изкоренено през последните години, а неговите съюзници и поддръжници бяха прогонени в изгнание. Сега руските съдилища се насочват към по-малко преките сътрудници на Навални и миналият месец бяха повдигнати обвинения на трима адвокати, които защитаваха опозиционера.

В сряда четирима журналисти бяха обвинени, че са работили за неговата антикорупционна организация (ФБК), която през 2021 г. беше класифицирана като "екстремистка" и забранена. Една от подсъдимите е фотожурналистката Антонина Кравцова, която работи под името Антонина Фаворская, и редовно отразяваше процесите срещу Алексей Навални за СОТАвижън - една от последните медии, които документираха репресиите в Русия от територията на страната. На 15 февруари Кравцова засне последното видео, на което Алексей Навални е жив, по време на съдебно заседание ден преди смъртта му в сибирски затвор. Тя беше арестувана на 17 март - няколко часа след като поднесе цветя на гроба му. След като прекара десет дни в ареста, тя бе арестувана отново при освобождаването си. В разговор с медиите преди началото на съдебния процес Антонина Кравцова заяви: "Помнете, че мракът, който ни заобикаля, няма да трае вечно. Винаги има надежда." "Искам да вярвам, че ще видим страната, за която мечтаеше Алексей (Навални)", добави обвинената журналистка.

Други двама обвиняеми са репортерите Сергей Карелин и Константин Габов, обвинени, че са помагали за създаването на видеоклипове за екипа на Навални. Първият е работил в миналото с Ройтерс, а вторият - с Асошиейтед прес. Четвъртият обвиняем е Артьом Кригер, журналист от СОТАвижън, който също е обвинен в сътрудничество с ФБК. Той вече е бил задържан за осем дни през септември 2022 г., след като е арестуван, докато отразява демонстрация срещу военната мобилизация. "Не си играйте със съдбата. Напуснете Русия", призова той журналистите.

"Всеки може да се окаже в затвора, по каквато и да е причина". Кригер е племенник на Михаил Кригер, противник на конфликта в Украйна и критик на Владимир Путин, който през 2023 г. беше осъден на седем години затвор за "оправдаване на тероризма" и "публично подстрекаване към екстремизъм" за публикация в интернет. Обвинените в екстремизъм журналисти може да получат до 6 години затвор. През последните месеци руските власти засилиха натиска върху останалите независими и чуждестранни медии в Русия на фона на повсеместните репресии срещу критични гласове за започналата през февруари 2022 г. офанзива в Украйна, отбелязва АФП. През последните години няколко руски журналисти получиха големи присъди по различни обвинения.