В Русия започнаха военните паради за Деня на победата (ВИДЕО)

Страната отбелязва 79-та годишнина от победата над нацистка Германия във ВСВ

Новини
09:11 - 09 Май 2024
2759
В Русия започнаха военните паради за Деня на победата (ВИДЕО)

В Русия започнаха военните паради по случай Деня на победата, предаде ТАСС. Страната отбелязва днес 79-ата годишнина от победата над нацистка Германия по време на Втората световна война.

Най-голямото подобно събитие в Далечния изток се състоя в град Хабаровск. Показани бяха както легендарни танкове от времето на Втората световна война като Т-34 и ИС-3, така и нова военна техника, включително ракетни комплекси "Искандер-М" и модернизирани ракетни системи за залпов огън "Ураган" и "Торнадо-Г", съобщи кореспондент на агенцията от мястото на събитието.

По традиция най-големият военен парад по случай Деня на победата ще се проведе на Червения площад в столицата Москва. Той ще се състои само два дни след като руският президент Владимир Путин положи клетва за пети мандат на поста.

Путин, който дойде на власт едва осем години след разпадането на Съветския съюз, ще говори на парада, посочва Ройтерс. По Червения площад обаче ще премине по-малко техника, отколкото преди пълномащабната инвазия в Украйна през 2022 г.

Третият парад след началото на войната все пак ще премине в по-оптимистична за Путин обстановка след известните оперативни и тактически успехи във войната в последно време.

Наред с поражението на френския император Наполеон през 1812 г., смазването на нацистка Германия е най-почитаният в Русия военен триумф, а двете катастрофални нашествия от запад направиха Русия много чувствителна по въпроса за западните й граници, отбелязва Ройтерс.