В събота - слагайте ботушките!

Много слънце днес - 16 градуса в София

Новини
08:46 - 15 Ноември 2023
5293
В събота - слагайте ботушките!

От петък вечер до неделя сутрин се очаква и вятър и валежи. Не ходете в планината - няма да видите нищо, ще има само мъгла. Това прогнозира климатологът проф. Георги Рачев. В събота ще е подходящо за ботуши, допълни той.

"Утре ще мине студен фронт, валежите малко се изпариха, трябваше да бъдат повече. В събота идва северен циклон. На някои места може да прехвърчи сняг, има голяма вероятност да образува по-голяма снежна покривка на високите места. 10-20 литра на квадратен метър може да се излее дъжд", обясни Рачев.

Той не вярва обаче да има наводнения.

Разминаваме се с мъглите и сланите. Много слънце днес - 16 градуса в София. В четвъртък и петък много по-хладно време, прогнозира климатологът.

Въпреки че след две седмици идва зимата, не може да се оплачем от топлина, смята Рачев.

Днес през страната ще премине студен атмосферен фронт. Облачността от северозапад ще се увеличи и на места, от запад на изток, ще превали слаб дъжд. Още преди обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще нахлува студен въздух.

Максималните температури ще бъдат между 16° и 21°, в София около 15°, информират от НИМХ.

В планините облачността също ще се увеличи и на места ще превали слаб дъжд, над 2200 метра сняг, но с понижението на температурите през деня границата между дъжд и сняг ще се понижава. Ще духа силен и бурен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 13°, на 2000 метра - около 6°.

По Черноморието ще преобладава слънчево време с разкъсана средна и висока облачност. Преди обяд на места ще има мъгла или ниска облачност. По-късно през деня облачността ще се увеличи и на места по южното крайбрежие ще превали дъжд. Ще духа до умерен югозападен вятър, който след обяд ще започне да се ориентира от запад-северозапад и да се усилва. Максимални температури: 15°-18°. Температурата на морската вода е от 10°-11° по северното крайбрежие до 15°-16° по южното. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.