В САЩ плащат на младежи да се ваксинират

Западна Вирджиния е на 16-то място сред американските щати по заболеваемост

Свят
12:43 - 28 Април 2021
2264
В САЩ плащат на младежи да се ваксинират

Американският щат Западна Вирджиния ще даде по 100 долара на всички младежи на възраст от 18 до 35 годиин, които се ваксинсират, предаде Би Би Си. Щатските власти се надяват, че така ще мотивират младите хора да де подложат на имунизация. Сумата ще бъде отпускана и на всички на възраст от 16 до 35 години, които вече са се ваксинирали.

„Нашите деца вероятно не разбират колко са важни техните действия, за да приключим с тази пандемия“, казва губернаторът на щата Джим Джъстис. Западна Вирджиния беше сред най-добре напредващите във ваксинационната кампания щати, но темпът се забави през последните седмици. Налице са опасения, че младите се колебаят дали въобще да се ваксинсират.

Западна Вирджиния е на 16-то място сред американските щати по заболеваемост на глава от населението, посочва в. „Ню Йорк таймс“. Около 52% от нейните 1.5 милиона възрастни жители вече са получили поне една доза, но според губернатор Джъстис около 40% не желаят да се ваксинират изобщо.

Проучвания показват, че младежите като цяло се колебаят за ваксината срещу Ковид-19. Около 25% от тези на възраст от 18 до 29 години в САЩ казват, че предпочитат да почакат преди да се подвожат на ваксинация, докато това важи за едва 7% от тези над 65-годишна възраст.

В момента всеки над 16 години в САЩ може да се ваксинира. Около половината от всички жители на страната са получили поне една доза.