В САЩ продават къщи на безценица

Изоставени домове в призрачни градове се търгуват за по долар

Новини
22:18 - 05 Май 2019
3694
В САЩ продават къщи на безценица

В САЩ предприеха кампания, подобна на тази, която направиха преди време в Южна Италия, в Сицилия - продават къщи на безценица.

На Апенините домовете се търгуваха по едно евро, а отвъд Океана - по долар.

"Американските градове са разделени", пише сайтът Business insider.

Докато при няколко основни града по крайбрежието се наблюдава нарастване на населението, други градове на североизток и в Средния запад все повече наподобяват градове-призраци.

Градове като Бъфало и Детройт някога се считаха за центъра на американската икономика. Днес тези градове спадат към т.нар. „Ръждив пояс“ – намек за упадъка на стоманодобивната промишленост през 1980-те. Днес голяма част от населението мигрира и много градове от пояса са осеяни с празни къщи.

Затова някои от местните администрации започват да продават празните къщи за по един долар, при условие, че новите им собственици ги поправят. За кратко време програмата „Къщи за 1 долар“ става символ за това колко сериозен е икономическият упадък в „Ръждивия пояс“.

В Бъфало, за да си вземат къща за един долар, купувачите трябва да се ангажират да останат там поне за три години и да стегнат имота в рамките на 18 месеца.

В Гари, Индиана, програмата „Къщи за 1 долар“ изисква купувачите на печелят най-малко 35 250 долара годишно и да направят къщите обитаеми в рамките на година. След петгодишен период градът прави купувача пълноправен собственик на имота.

Както и в Бъфало, купувачите в Сейнт Луис трябва да се ангажират да живеят там поне три години, което всъщност не им позволява да продадат собствеността веднага. Освен това те трябва да възстановят екстериора с Архитектурния план на града в рамките на 120 дни и да обновят целия имот за 18 месеца.

Почти всички къщи в Гари, Сейнт Луис и Бъфало имат сериозни поражения: обелени стени, счупени прозорци, порутени покриви и ръждясали съоръжения. Много от тях ще трябва да бъдат подложени на основен ремонт, за да станат обитаеми отново.