В САЩ се появиха проблемите , довели до разпада на СССР

За втори път през последните 19 години по-малко от половината възрастни „се гордеят много“ с това, че са американци

Коментар
14:39 - 30 Юли 2019
15567
В САЩ се появиха проблемите, довели до разпада на СССР

Социолозите и политическите анализатори фиксират все повече тревожни тенденции, свързани с бъдещето на САЩ. Цяла серия признаци както вътре в американското общество, така и във външната политика на Вашингтон свидетелстват за началото на залеза на най-могъщата империя на Земята. Някои от процесите напомнят силно на причините, довели до разпада на СССР, пише авторитетното руско издание „Взгляд“ в материал, представен от агенция „Фокус” без редакторска намеса.

Едно от водещите американски списания Foreign Policy публикува статия под заглавието „Пътят на Америка към репутационен крах“. В текста се прави извод, че залезът на „меката сила“ на САЩ от миналото е започнал не от президента Доналд Тръмп, но той всячески способства този процес със своята неполиткоректност и несдържаност.

За повод послужи поредният скандал във Вашингтон, провокиран от американския президент. Припомняме, че в своя акаунт в „Туитър“ Доналд Тръмп успя да оскърби едновременно четири „конгресуъмъни“, като отбеляза, че всички те „произлизат от страни, чиито правителства са пълна и тотална катастрофа“, а освен това им предложи да се върнат в родините си и да помогнат на своите държави, Авторът на статията стига до извода, че в случай, че Тръмп бъде преизбран през 2020 година, много съюзници на Америка, привикнали да я гледат със затаен дъх, повече няма да правят това. Да, според анкета от май проведена сред повече от 10 хиляди жители на САЩ, проведена от Pew Research Center, 55% от американците считат, че Тръмп е променил характера и тона на политическите дебати в страната към по-лошо, а в 76% от респондентите коментарите на Тръмп редовно предизвикват безпокойство.

55% от американците считат, че Тръмп е променил характера и тона на политическите дебати в страната към по-лошо

Въпреки това, проблемът не е само в президента, способен с няколко „туийта“ да предизвика ожесточени дебати в Конгреса, но и в цялата днешна политическа обстановка в САЩ, която буквално е пронизана от духа на взаимни упреци и недоверие. В същата анкета 85% от американците смятат, че политическите дебати в страната стават все по-негативни и неуважителни към чуждата гледна точка. Общественото мнение в страната рязко се поляризира.

Външната политика е производна на вътрешната. Америка губи своята „мека сила“, а след нея и част от предишните си геополитически позиции, не само заради предизвикателствата, хвърлени към нейното могъщество от Русия и Китай, но и заради вътрешните й проблеми. Американската империя се отказва от своите базови ценности (семейството, религията), а традиционните институции (армията) влизат в постоянна турбулентност. Въоръжените сили на САЩ (като полицията и пожарната) се ползват с голям авторитет в обществото и практически всеки политик счита за свой дълг да ги нарича „най-великите в света“, но проблемът е в това, че американската армия сякаш спира да разбира за какво се сражава в десетки конфликти по целия свят.

Има очевидна пропаст между двупартийния милитаризъм във Вашингтон и скептицизма сред американските военни ветерани, които днес в болшинството си считат последните война на страната за „загуба на време“. Започналата на 11 септември 2001 година т.нар. дълга война доведе до това, че 64% от ветераните (съгласно анкетата на същия Pew Research Center) описват иракската война като такава, която не е възстановила понесените от САЩ загуби. 58% от тях оценяват по същия начин и кампанията в Афганистан.

„И докато не се върнем към външната политика, завещана от бащите-основатели – да се въздържаме от участие в разприте на други държави – не ни е предопределено да се чувстваме в безопасност дори в собствения си дом“, отбелязва в своята книга „Смъртта на Запада“ известният американски палеоконсерватор Патрик Бюканън. Кой, ако не човекът, служил като старши съветник при трима американски президенти (Никсън, Форд и Рейгън) и участник в редица външнополитически успехи на САЩ, разбира пагубността на безкрайните войни и вашингтонгските хуманитарни интервенции?

Въпреки постоянните военни действия, способността на САЩ да управлява другите явно е отслабнала. Достатъчно е просто да погледнем Източна Азия и Близкия Изток – Америка вече не може, както по-рано, да налага своята воля на другите страни, въпреки че тя, както и преди, е невероятно силна и в икономически, и във военен план. Крайно показателен е примерът с Турция, една от най-важните страни в НАТО, която просто пренебрегва всички заплахи на Вашингтон за покупката на руските системи С-400.

Турция, една от най-важните страни в НАТО, пренебрегва всички заплахи на Вашингтон и се снабди с руските системи С-400 

Америка винаги е била считана за крайно богобоязлива страна, превръщайки се в убежище за много преследвани в Европа християнски секти. Но днес ситуацията се променя: за последните 20 години американските църкви от всички направления са загубили 20% от енориашите си, а според оценката на The New York Times, броят на даренията за религиозни дейности също са намалели с 50%. Намаляването на броя на енориашите показва отслабване на социалната сплотеност в американското общество. В Съединените щати отдавна са загрижени за този проблем и пишат цели книги, понякога подхождат към въпроса от неочакван ъгъл.

Например, известният политолог Робърт Патнъм в работата си „Боулинг: крахът и възраждането на американската общност“ използва статистиката за намаляване на любителските лиги за боулинг, за да покаже спада на интереса сред обикновените американци към обществения живот. В самия боулинг, пише Патнъм, няма нищо вълшебно, но огромнят брой лиги и отбори в любителския боулинг преди няколко десетилетия беше симптом за едно живо и здраво общество: хората предпочитаха да общуват извън дома и работата. Едва ли днес американците играят боулинг по-малко, отколкото преди, но все по-често те предпочитат да го правят сами, констатира авторът.

Пада числеността и на много други граждански организации: „Рицарите на Колумб“, Червеният Кръст, профсъюзите, „Лигата на жените-избиратели“ и т.н. Това означава, че днес сред американците има значително по-малко връзки и граждански дискусии, отколкото по-рано, те избират не общуването, а работата и потреблението.

Един от основните стълбове на гражданското общество е семейството. Всяко обсъждане на упадъка на гражданското общество в САЩ би било непълно без да се засегне проблемът със семейния живот. Няма никакви основания да се подозира, че от момента на последното общнонационално преброяване през 2010 година семейният институт е преживял някакво възраждане. Във всеки случай, най-вероятно, се е случило обратното.

Броят на американците, които никога не са били женени, достигна рекордно високо ниво през 2012 година – 25% от всички възрастни, при което делът на чернокожите над 25 години, които никога не са създали семейство, се равнява на 36%. Днес броят на американските деца, живеещи в стандартно семейство с двама родители, е 46%, докато през 1980 година те са били 61%, 60-та – 73%. През 1965 година 25% от всички чернокожи деца са се родили извън брак. През 2016 година този показател се е увеличил до 70% и дори преминава 80% в някои градски райони. През 1940 година те са били 5%, което е съпоставимо с показателите на белите деца. Средният коефициент на американската раждаемост извън брак през 2016 година съставя 52%, а за белите – 30%.

Влиянието на домакинствата с един родител върху бъдещето на детето е много по-сериозно, отколкото обикновено се смята: Американски изследователи откриха, че децата в домакинствата с един родител са два пъти по-склонни да страдат от психични разстройства и зависимости. 63% от самоубийствата сред младежта се наблюдават в домове без бащи, 90% от всички бездомни младежи и бегълци идват от домове без бащи, което е 32 пъти повече от средното за страната. 85% от всички деца с поведенчески проблеми идват от домове без бащи, което е 20 пъти повече от средното за страната. 71% от всички отпаднали от училище идват от домове без бащи, което е девет пъти повече от средното. 85% от всички непълнолетни лица в затворите идват от семейства с един родител, което е 20 пъти повече от средното и т.н.

Съветският съюз, една от най-мощните империи в историята на човечеството, се разпадна не само заради падащите цени на петрола, сближаването на САЩ и Китай, афганистанската война и нарастващия национализъм в съветските републики - но преди всичко заради дискредитирането на онези идеи, които проповядваше съветският строй.

Скучаещите на досадните идеологически събрания комсомолци, цеховици, водещи по същество вече западния начин на живот на сътрудниците на Министерството за външна търговия – съветската система вече не беше нужна за всички тях и милиони други съветски граждани: огромната империя спря да съществува в течение на няколко години. Точни по същият начин американската цивилизация, постепенно отказваща се от своите ценности е заплашена, макар и не от бърз, но упадък на нейното влияние.

Разбира се, „меката сила“ на Америка все още е очевидна, САЩ се намират в пика на своето цивилизационно могъщество, но усещането, че това е началото на залеза е упорито. В навечерието на един от главните национални американски празници (4 юли) – Институтът „Галъп“ установи, че за втори път през последните 19 години по-малко от половината възрастни в САЩ „се гордеят много“ с това, че са американци.

Foreign Policy са прави, когато пишат за упадъка на американското влияние: през 2018 година само 30% от репондентите по света са заявили, че имат позитивно отношения към САЩ под ръководството на Тръмп. Преди няколко години те бяха 50%. Самите американци се отказват от своите ценности, които им донесоха успех и едва ли с идването на власт на политик-демократ стабилният спад на американското влияние по света ще бъде обърнат.