В Швейцария крили важна информация за вируса

Става дума за доклад на федералната здравна служба от 6 август

Свят
13:52 - 16 Февруари 2021
3481
В Швейцария крили важна информация за вируса

Швейцарски медии обвиниха здравния министър Ален Берсе, че е скрил от колегите си важен доклад за коронавируса и така е допринесъл за разпространението му в страната.

Става дума за доклад на федералната здравна служба от 6 август, която препоръчала затягане на мерките, за да се избегне втора вълна. Сред предлаганите мерки било задължително носене на маски и затваряне на ресторантите.

От Берсе се очаквало да препрати доклада до Федералния съвет, правителството на страната, което той не направил, макар и експертите да твърдели, че ограничения трябва да бъдат въведени спешно.

Останал на „тъмно“, Съветът обявил не затягане, а разхлабване на мерките, като дори разрешил от 1 октомври събирания на много хора. Самият Берсе дори препоръчал разхлабването, тъй като разбрал, че няма консенсус за по-дълги и мащабни забрани.

Според емидемиолога от университета на Берн  Кристиян Алтхаус една от главните причина за втората вълна в страната през септември е именно разхлабването на мерките през август, вместо препоръчаното от здравните власти затягане. По време на тази вълна дневните инфекции в страната скочили тройно в сравнение с пика през април, а бовниците се препълнили, посочва лекарят.

Самият Берсе все още не е отговорил на обвиненията.