В. Симеонов: Борисов подкрепя национализацията на лотариите

Печалбите трябвало да отиват в тотализатора и за спортни цели

Политика
12:32 - 17 Януари 2020
2411
В. Симеонов: Борисов подкрепя национализацията на лотариите

Премиерът Бойко Борисов е подкрепил национализацията на частните лотарийни игри.

Така поне твърди лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който вчера обяви, че е внесъл такъв законопроект.

“Сондирах каква ще е политическата позиция на ГЕРБ и получих подкрепа в лицето на министъра на спорта и министъра на финансите, които пряко ще отговарят за това, а и на премиера Бойко Борисов.

След като ГЕРБ препотвърди, че ще подкрепи този закон - разчитам, че и г-жа Корнелия Нинова ще го подкрепи, както бе обещала при предния законопроект”, уточни Симеонов в кулоарите на парламента. Той допълни, че днес сутринта е имал среща с Борисов и министрите в Министерски съвет. 

Валери Симеонов посочи, че законопроектът е доразвитие на този, който бил внесъл през юни 2018 г. Предишният обаче бил "талантливо замотан". "Сега предложих един още по-съвършен вариант, в който вкарвам идеите от предния закон", каза Симеонов.

В проектозакона лидерът на НФСБ предлага забрана за извършване на лотарийни игри от частни фирми.

"Редно е това да бъде държавен монопол, както е в много държави от ЕС. Тогава е гарантирано, че част от печалбите ще отиват в спортен тотализатор и за спортни цели. За здравето на нацията. Нещо, което в момента не е факт. Частните организатори на лотарийни игри нямат никакви задължения по досега действащите сервилни за тях закони", аргументира се той. 

От друга страна според Симеонов продажбата на всякакви талони, билети и други средства за организиране на лотарийни игри трябва да се извършва само в лицензирани обекти.Освен това те не трябвало да се предлогат в близост до учебни заведения, детски градини и университети.