В. Симеонов: Половината група на Марешки е болна

Лидерът на НФСБ поздрави правителството на мерките

Общество
13:36 - 25 Ноември 2020
1050
В. Симеонов: Половината група на Марешки е болна

Посрещаме мерките срещу пандемията с удовлетворение и неудовлетворение, каза лидерът на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов по време на брифинг в Народното събрание. Според съпредседателя на патриотите и парламентът трябвало да мине изцяло дистанционно, защото имало много болни депутати - цели 50 на сто от колегите му от ПГ на "Воля" били заразени, а 20 на сто от патриотите боледували, от които двама, в тежко състояние. 

"Позицията на НФСБ, която е добре позната, скучна и банална е, че тези мерки са изключително необходими. Изключително адекватни и ги посрещаме с удовлетворение и неудовлетворение", каза още лидерът на НФСБ. "Новото и положителното е, че не са затварят малките търговски обекти, което дава възможност на бездруго ощетеният от епидемията дребен и среден бизнес да продължава да функционира", коментира още Симеонов. Според него това е положително нововъведение.

"Не сме удовлетворени от това, че въпреки че преди точно три седмици имахме нещастието да изиграем ролята на лошите пророци на 4 ноември и на 5 ноември изразихме нашата позиция публично. Оповестихме пред медиите за незабавно налагане на ограничение, затваряне на работата на училищата, детските градини и ясли, тъй като децата са най-масовият разпространител на коронавируса. Тези любими на всички деца, внуци, синове, дъщери за съжаление бяха преносител на коронавируса.  Прекалено дълго време си затваряме очите за това", каза още Симеонов.

По думите му, след като преди две седмици не са били затворени училищата, България успешно се класирала в челото на класацията на смъртни случаи от коронавирус и по заболеваемост в Европа.

„Бърсането на дръжките и поставянето на маски не са достатъчно средство за ограничаване на епидемията. Тука сме уникален орган - 240 човека и 600 човека в администрацията. Стаите на групите са доста по-малко, наврени сме в по-малки помещения“, обясни ситуацията той. Симеонов подчерта, че основно БСП не спазват мерките. „5-10 човека трайно не носят маски, на 1/3 носовете им били отвън. Нивото на дисциплината не е такова каквото трябва да е, не искаме да даваме повече жертви“, каза той.

Снимка: Агнес Методиева