В Сингапур сексът между мъже вече няма да е престъпление

През 2018 г. върховният съд на Индия също отмени забраната за хомосексуален секс

Новини
13:43 - 22 Август 2022
2071
В Сингапур сексът между мъже вече няма да е престъпление

Сингапур ще декриминализира сексуалните отношения между мъже, но не планира да променя правното определение на брака като съюз между мъж и жена, заяви министър-председателят Ли Хсиен Лун.

Ли заяви, че сингапурското общество, особено младите хора в града-държава, стават все по-приемливи към хомосексуалните хора. 

"Вярвам, че това е правилното нещо, което трябва да се направи, и нещо, което повечето сингапурци вече ще приемат", каза той в годишната си реч на националния митинг по случай Деня на независимостта и добави, че правителството ще отмени член 377А от Наказателния кодекс - закон от колониалната епоха, който криминализира секса между мъже.

Сингапур става поредната азиатска държава, която се приближава към премахването на дискриминацията срещу членовете на ЛГБТК общността.

През 2018 г. върховният съд на Индия също отмени забраната за хомосексуален секс от колониалната епоха, а Тайланд наскоро се приближи до легализирането на еднополовите съюзи.

В Сингапур, съгласно член 377А, нарушителите могат да бъдат лишени от свобода за срок до две години, но понастоящем той не се прилага активно. От десетилетия не са известни присъди за секс между пълнолетни мъже по взаимно съгласие, а законът не включва секс между жени.

Членовете на ЛГБТК общността са подали множество жалби в съда, опитвайки се да отменят закона, но нито една от тях не е успяла.

През февруари Върховният съд на Сингапур постанови, че тъй като законът не се прилага, той не нарушава конституционните права, както твърдяха ищците, и потвърди, че законът не може да се използва за преследване на мъже заради гей секс.

Ли заяви, че продължава да има съпротива срещу отмяната на закона, особено сред някои религиозни групи, включително мюсюлмани, католици и някои протестанти.

Сингапур е мултирасово и мултирелигиозно общество с население от 5,5 млн. души, от които около 16 % са мюсюлмани, с по-големи будистки и християнски общности. Според преброяването от 2020 г. населението му е предимно етнически китайско със значителни малайски и индийски малцинства.

Ли подчерта, че неговото правителство продължава да подкрепя традиционното определение на брака.

"Вярваме, че бракът трябва да е между мъж и жена, че децата трябва да се отглеждат в такива семейства, че традиционното семейство трябва да представлява основен градивен елемент на обществото", каза той.

Сингапур ще "защити определението за брак от оспорване на конституцията в съдилищата", каза той и добави: "Това ще ни помогне да отменим член 377А по контролиран и внимателно обмислен начин."