В Сингапур строят най-големия завод за пречистване на морска вода

Подобни проекти по целия свят биха помогнали за намаляване на скоростта на глобалното изменение на климата

Новини
15:42 - 29 Февруари 2024
1459
В Сингапур строят най-големия завод за пречистване на морска вода

Националната агенция по водите на Република Сингапур, заедно с финансирания от UCLA стартъп Equatic, ще изгради най-голямата в света инсталация за отстраняване на въглероден диоксид от океана в Сингапур.

Ако пилотната програма бъде успешно изпълнена, се планира да се реализират подобни проекти по целия свят, което ще помогне за намаляване на скоростта на глобалното изменение на климата, съобщава списание Time.

След като това съоръжение изпълни възложените му задачи, Equatic ще мултиплицира подобни предприятия по целия свят. Заводът в Сингапур ще бъде място за развитие на проекти за изграждане на малки пречиствателни станции от този тип, които вече работят в Сингапур и пристанището на Лос Анджелис. Съоръжението за 20 млн. USD ще бъде построено до 2025 г. и ще може да отстранява до 4000 тона въглероден диоксид от океана годишно.

Съобщено е, че технологията на Equatic се основава на електролиза, която

превръща въглеродния диоксид в твърди вещества.

Солената вода съдържа почти 150 пъти повече въглероден диоксид на единица обем от въздуха. Предполага се, че централата ще пречиства морската вода от въглерод и след това ще я изпомпва обратно във водната зона, като по този начин актуализира способността на световните океани да абсорбират газ от атмосферата.