В Словения почват сватбите напук на вируса

Общество
19:38 - 24 Април 2020
3617
В Словения почват сватбите напук на вируса

Словения ще вдигне забраната за сватбените церемонии във вторник, тъй като постепенно разхлабва карантинните мерки, наложени в средата на март за предотвратяване на разпространението на новия коронавирус, заяви правителството в петък, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На сватбените церемонии обаче ще бъде позволено да присъстват само булка, младоженец, служител, регистриращ брака, и в някои случаи двама свидетели, заяви на пресконференция министърът на държавната администрация Бощян Коритник.

Имам много позитивна новина, че ще позволим сватбите от вторник, 28 април, но с ограничено присъствие, каза Коритник. Правителствен говорител заяви на същата пресконференция, че на бащите ще бъде позволено да присъстват на раждането на техните деца от следващата седмица. Това също бе забранено с ограничителните мерки.

Словения постепенно разхлабва ограниченията в някои сектори на икономиката и публичния живот. В понеделник отвориха сервизите за ремонт на коли и някои магазини, а някои видове спорт на открито

като тенис и голф бяха разрешени. От 4 май фризьорски салони и салони за красота също ще могат да отворят врати. Хората обаче все още трябва да носят маски за лице, когато влизат в закрито публично пространство. Засега не е ясно кога ще заработят отново училища, хотели, барове и ресторанти. Досега в Словения са регистрирани 1373 случаи на коронавирус, а починалите от COVID-19 са 80.