В Смолян се провежда международно военно учение

600 военнослужещи от България и Европа участват в „Родопи -2019 г.“

Новини
12:45 - 12 Септември 2019
2261
В Смолян се провежда международно военно учение

За първи път в Смолян се провежда международно тактическо учение „Родопи 2019“ с участието на близо 600 военнослужещи от България и Европа. Това заяви на брифинг в 101-ви Алпийски полк бригаден генерал Николай Караиванов – началник на щаба на Сухопътни войски, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян.

Той поясни, че първоначално учението е било замислено специално за новосъздадения полк и за да може той да влезе в кондиция възможно най-бързо.

„След това стана така, че то да влезе в европейската инициатива за подготовка на алпийски формирования, колегите ни се отзоваха на поканата и сега учението е факт. В момента тече индивидуалната подготовка по специалности, както и самото учение“, обясни бригаден генерал Караиванов.

Той отбеляза, че идеята е това учение да стане традиция и да се провежда през определен брой години, за да може българските военнослужещи да се срещат със своите партньори и да сверяват часовниците си, както и да добиват нов опит. „Нациите, които са с нас сега имат много богат опит в тази област. В Смолян имаше планинска бригада с много кадри и успехи и беше стожер в тази част на България, където гарантираше националната сигурност. По ред причини бригадата претърпя трансформации, стигна се до батальон, който беше към специалните сили, но липсата на такъв вид формирование, наложи формирането на полка. 101-ви Алпийски полк има едно голямо качество и предимство, а то е да съхрани хората си и експертизата си и то на най-ниските нива. Това е видно от ученията, в които участва полка. Той участва в Австрия, Италия, Румъния и други места. Навсякъде хората му са постигали успехи, имаме много похвали и награди. Затова че нашите колеги са тук, вина носят обикновените войници и сержанти, които демонстрираха своите възможности“, подчерта бригаден генерал Караиванов.

Той допълни, че чрез учението ще издигнат нивото на щаба и на командния състав, за да бъде адекватен на професионализма, който притежават войниците. „Надяваме се това да бъде популяризирано и да бъде видяно от много хора, защото в горите тук се върши много работа, хората работят от сутрин до здрач, правят много тренировки, съхранили са себеотрицанието си и са уверени, че това което вършат, го вършат за благото на държавата“, каза още бригаден генерал Караиванов.

Международното учение ще продължи до 20 септември, като в него участват близо 600 военнослужещи от България, Румъния, Полша, Чехия, Австрия и Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за водене на „Планинска война” в град Полче, Словения. От Въоръжените сили на Република България в „Родопи – 2019 г.“ участват 490 военнослужещи от 101-ви алпийски полк, 2-ра механизирана бригада, 4-ти артилерийски полк, 55-ти инженерен полк, 61-ва механизирана бригада, 78-ми батальон за осигуряване, 110-ти логистичен полк, Националния военен учебен комплекс „Чаралица“ и Националния военен университет „Васил Левски“.