В София: 300 с мерак да заместват учител с Covid-19

Общество
10:43 - 05 Октомври 2020
3226
В София: 300 с мерак да заместват учител с Covid-19

Стотици са мераклиите да преподават на мястото на учители с COVID-19 в София. Над 300 са се регистрирали в информационна база за „заместващи учители“ и ще бъдат потърсени, ако в дадено училище има недостиг на преподаватели, обясни пред „Монитор“ шефката на столични образователен инспекторат Ваня Кастрева.

В банката с педагози могат да се включат специалисти с вече придобита професионална квалификация „учител“ и "учител по.." учебен предмет, студенти в последната година от обучението си по педагогика, такива, които по време на следването си по друга специалност могат да придобият успоредно професионална квалификация в училище или забавачка, или пък бъдещите магистри по професията, които карат практика.

Желаещите да бъдат временно назначавани в столично училище или детска градина в случай на болни от коронавирус учители са на различна възраст и опит.

„Има какво студенти, така и хора в пенсионна възраст. Някои от регистриралите се са с малко учителски стаж, но има и хора, които отново са открили пътя към професията.“, обясни Кастрева. Тя уточни, че сред желаещи има и такива с учителска правоспособност, коиъо обаче в момента работят. Според Кастрева те искат да си сменят работата без да поемат рискове. Сред мераклиите са заместващи педагози са и безработни.

Шефката на столичния инспекторат допълни, че най-много разчита на директорите, които сами могат да създадат банка с учители в резерв в школото, което ръководят. За целта те трябва да се обърнат към бивши свои колеги или университетите, които подготвят бъдещите педагози.

Междувременно проверка на "Монитор" показа, че и след 15-и септември директорите продължават да наемат нови учители. Причината е, че след старта на новата учебна година част от педагозите са се пенсионирали, а други са решили да сменят професията.