В София: 3800 евро на квадрат за жилище до "Докторския паметник"

Най-предпочитани от купувачите са южните райони и централната градска част на столицата

Общество
08:35 - 29 Май 2024
8405
В София: 3800 евро на квадрат за жилище до "Докторския паметник"

Хората, които искат да купят апартамент в центъра на София, трябва да приготвят около 500 евро на квадрат повече, отколкото за жилище в някой от не толкова желаните столични райони, пише Труд бг.

Средната цена на апартаментите в София е над 1600 евро за кв.м, показват данни на сайт за обяви за имоти. Но в центъра на града цените на жилищата са с близо 500 евро на квадрат по-високи и най-често са над 2100 евро на кв.м.

В най-скъпите квартали като "Оборище", "Изгрев" и "Иван Вазов" цената на квадратния метър е над 3000 евро, а стойността на конкретен имот може да е и доста по-висока в зависимост от характеристиките му, като например дали е обзаведен, какво е изложението и разпределението на стаите. Рекордът остава за района на Докторския паметник, където средната цена на имотите е 3800 евро.

В София има и райони, в които цените на имотите са доста по-ниски спрямо останалите квартали. Например в "Ботунец", "Свобода" и "Филиповци" средните цени на имотите са едни от най-ниските.

Най-предпочитани от купувачите са южните райони и централната градска част на столицата, като има голям интерес и към къщи в близост до града, разказаха брокери.

Купувачите на имоти най-често търсят качествено строителство. В повечето случаи купувачите са готови да дадат по-висока цена за имот, който най-много отговаря на изискванията им.

Освен квадратурата от решаващо значение за избора на имот са и редица други фактори като заобикалящата го среда, достъпът до градски транспорт, възможността за паркиране и близостта до голям хранителен магазин, училище и детска градина.

От значение е и състоянието на продавания имот – дали е ново строителство, какви довършителни работи или ремонти ще бъдат необходими.

Купувачите стават по-внимателни в избора си, като голям интерес има към напълно завършени и дори обзаведени апартаменти. Най-търсени са двустайните и тристайните жилища.

Апартаментите в София остават достъпни за купувачите, като цената на квадратния метър е около 1,1 пъти средната заплата за столицата. За достъпността на жилищата допринасят и ниските лихви по кредитите.

В Пловдив, Варна и Бургас, където доходите са по-ниски, цената на един квадратен метър жилищна площ е близо заплата и половина.

В Пловдив средната цена на жилищата е над 1200 евро за кв.м, а в центъра на града цените са с около 200 евро на квадрат по-високи.

Има сериозен интерес и към къщи и парцели в близост до града. Във Варна жилищните имоти са малко по-скъпи, отколкото в Пловдив, като цените на квадратния метър са около 1300 евро. По-евтино е в Бургас, където средната цена е около 1200 евро.