В София: Евтините талони за пътуване важат до 1 март 2023-а

Актуални новини
17:00 - 12 Декември 2022
4103
В София: Евтините талони за пътуване важат до 1 март 2023-а

След 31 декември т.г. касите на Центъра за градска мобилност в София ще спрат да продават хартиени билети от 1,6 лв. за наземния градски транспорт, но закупените през декември билетчета ще могат да се ползват до 1 март 2023 г. в автобусите, трамваите и тролеите.

До същата дата ще важат и талоните за 10 пътувания с единична цена от 1,2 лв., които ЦГМ също ще спре да се продава от Нова година. Това стана ясно на днешното заседание на комисията по транспорт в Столичния общински съвет.

Отново до края на годината софиянци, които в момента предпочитат и ползват едномесечна карта за една линия с цена 23 или 28 лева (в зависимост дали са поименни или анонимни), ще могат да си купят нова на същата цена, като тя ще важи за периода, за който е издадена. Пак след Нова година ЦГМ ще спре да предлага този превозен документ. 

След 1 януари хартиени билети ще продължат да се продават на касите на метрото и тяхната цена пак ще е 1,6 лв. Те ще важат единствено за пътуване с него. Водачите в наземния обществен превоз също ще продължат да продават хартиени билети, но те вече ще струват 2 лв.

На 1 януари в градския транспорт на София влизат в сила новите билети за време 30+ и 60+, с които ще се пътува в метрото и в останалия обществен превоз. Те ще се зареждат на дигитални носители. Днес шефът на ЦГМ Димитър Дилчев поясни, че в момента фирмата провежда обучение на продавачите на касите за работа с новите талони.  

От началото на септември, когато ЦГМ започна да продава нови карти за градския транспорт, са купени 4 927 годишни ученически карти с цена 200 лв., с които може да се пътува по цялата градска мрежа, съобщи още Дилчев.

Купени са и 2 147 студентски карти със същата цена. ЦГМ е продала и 1 481 годишни младежки карти на хора до 26 г. с цена от 260 лв. Над 3 700 родители на деца до 2 години, които са в отпуск за отглеждането им, пък са си купили месечна карта от 10 лв.