В София отваря врати защитено жилище за деца

В него ще могат да живеят 10 непълнолетни, жертва на трафик

У нас
13:39 - 05 Февруари 2020
1322
В София отваря врати защитено жилище за деца

Защитено жилище за деца, станали жертва на трафик на хора, ще отвори врати в София. В него ще могат да живеят 10 деца, спасени от трафикантите.

На откриването присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, американският посланик Херо Мустафа, заместник-министърът на правосъдието проф. Христо Проданов, заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. 

В момента в столицата функционират два кризисни центъра в подкрепа на хора, изведени от трафика, но те са само за възрастни.

Статистиката сочи, че хората са отвличани най-често с цел сексуална експлоатация. В България 13 на 100 000 жени стават жертви на трафик, което е пет пъти повече от други страни в Европа.

Сексуалната експлоатация е водеща в световната статистика. Жертвите на трафик на хора и на киберпрестъпления могат да са всякакъв пол. А институциите трябват да имат механизми за противодействие на всяка форма на насилие и тормоз.

Защитеното жилище за деца е предоставено от Министерството на отбраната, ремонтът е извършен със съдействието на Швейцария, а ежемесечните консумативи са поети от Столична община и социалното министерство.