В софийската джамия се отблагодарили за "Св. София" в Истанбул

Главният мюфтия у нас е получил покана да служи молитва в Турция

У нас
13:25 - 25 Юли 2020
3418
В софийската джамия се отблагодарили за "Св. София" в Истанбул

В столичната джамия Баня Башъ вчера е била отслужена благодарствена молитва по случай превръщането на истанбулския храм музей Св. София в джамия. Това съобщава в репортаж от София турския вестник Хюриет.

Във видеото е интервюиран богомолец, който ентусиазирано обяснява колко е щастлив и колко се моли за лидерите на Турция.

Електронното издание Хабертюрк пък съобщи, че председателят на турската Дирекция по вероизповеданията Али Ербаш е изпратил специална покана до Главния мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи Алиш да посети "Света София" и заедно да отслужат молитва.

Междувременно турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу коментира, че отварянето на "Света София" като джамия бележи нова страница в историята. 

"Слава Богу, Голямата джамия "Света София" беше отворена", написа Чавушоглу в Туитър. "Отворена беше и нова страница в историята. А същевременно и в историята на независимостта на Турция...", допълни той.

Вчера историческият храм в Истанбул отвори отново врати като джамия за извършване на мюсюлмански богослужения, след като близо девет десетилетия функционираше като музей, посочва БТА.

На 10 юли висшият административен съд на Турция отмени решение на министерския съвет от ноември 1934 г. за даване на статут на музей на храма "Света София", който е посторен през шести век като християнска църква, а през 1453 г. е превърнат в джамия.