В Софийския университет: Откриха свръхмодерна лаборатория за космически изследвания

Общество
21:51 - 31 Октомври 2023
6510
В Софийския университет: Откриха свръхмодерна лаборатория за космически изследвания

Свръхмодерна лаборатория за космически изследвания "Проф. Стефан Александров" беше открита във Физическия факултет на Софийския университет. Това е пример за сътрудничество между академичните среди, бизнеса и държавата за инвестиране във възможности за младите хора и поставяне на България на картата на космическата индустрия.

Лабораторията ще повиши интереса към специалността и ще покаже на студентите перспективата за реализация в преживяващия бурен подем космически сектор. 

Само за три месеца с голяма инвестиция и още по-голям ентусиазъм е напълно преобразена в Лаборатория за космически изследвания с последно поколение оборудване за космически мисии и възможност да се пипа и мисли като в реална среда.

"Магистърската програма по "Аерокосмическо инженерство и комуникации" съществува от 5-6 години, но сега, с тази лаборатория, тя ще получи един допълнителен импулс за развитие, най-вече като се покаже на младите хора, че има перспектива и че нещо, което е на световно ниво, може да се прави и в България", каза проф. д.фз.н Георги Райновски, декан на Физическия факултет.