В Турция днес се чества денят Арифе, който предхожда утрешния празник Рамазан байрам

По традиция на този ден се правят възпоминания за починалите, посещават се гробищата, изнасят се молитви, раздават се мекици и пари

Новини
16:12 - 09 Април 2024
1433
В Турция днес се чества денят Арифе, който предхожда утрешния празник Рамазан байрам

Днес в 86-милионна Турция се отбелязва денят Арифе (или Арефе), който е подготовка за утрешния празник Рамазан байрам. По традиция на този ден се правят възпоминания за починалите, посещават се гробищата, изнасят се молитви, раздава се храна (мекици) и пари (фитре и зекят) на болни, бедни и нуждаещи се хора.

На посетителите на гробищния парк на мъчениците Едирнекапъ, където е погребан и легендарният щангист Наим Сюлейманоглу, от Истанбулската голяма община ще се раздават безплатно сандвичи, супа, локум, играчки за децата, съобщиха на сайта на общината.

В гробищния парк Едирнекапъ са погребани загинали при изпълнение на служебния дълг личности или със заслуги към държавата. Всички гробове са украсени с турския национален флаг и се охраняват денонощно.

С наредба на Истанбулската голяма община

пътуването в превозните средства на градския транспорт ще бъде безплатно през дните на Рамазан байрам, от 00:00 часа на 10 април до 00:00 часа на 12 април,

съобщиха турски медии.

“Целта е да осигурим спокойно и безпроблемно прекарване на празника, да може повече хора, жители и гости на нашия град да се насладят на красотата на Истанбул, се посочва в наредбата, подписана от кмета Екрем Имамоглу, който на 31 март за втори път спечели 5-годишен мандат на градоначалник на най-големия и най-богатия мегаполис на Турция.

Наредбата за безплатен градски транспорт по време на Рамазан байрам важи за гражданите и гостите на града, които ще ползват автобусите, метролиниите, градските кораби и трамваите. За да се избегне струпване на хора, пътно-транспорната служба ИЕТТ към Голямата община на Истанбул ще пусне допълнителни транспортни средства.

През дните на байрама ще дежурят над 2200 служители по сигурността, хигиената, както и от противопожарната служба, службите за спешна помош и аварии. 

Градските кораби, които превозват между европейския и азиатския бряг, ще работят с удължено работно време.

Жителите и гостите на Истанбул ще може да използват безплатна Wi-Fi услуга на Истанбулската голяма община, която може да бъде достъпна от всяка точка чрез приложението Istanbul Seni. Освен това ще бъдат осигурени технически услуги от дежурен персонал.

В парковете и градините на Истанбул, като Емирган корусу, Гюлхане корусу, Султанахмед, Гьозтепе, където разцъфтяха милиони лалета и пролетни цветя, се организират прояви в рамките на

Фестивала на лалетата - състезания, концерти, ателиета, изложби и др. Фестивалът на лалетата ще продължи през целия месец април.

Рамазан байрам и Курбан байрам са двата най-големи празника в исляма. Рамазан байрам идва след месеца на големите пости - оруч, който приключва днес, 9 април. Популярно се нарича Шекер байрам, понеже се поднасят сладки храни - бонбони, локум, баклави, кадаиф, шербет и др.

Същинският Рамазан байрам започва утре, на разсъмване, с масови молитви във всички джамии

на територията на Турция, в които участват и политическите лидери.

Анадолската агенция съобщи, че президентът Реджеп Тайип Ердоган ще прекара празника със семейството си извън Анкара.

Лидерът на основната опозиционна партия - Народнорепубликанската, Йозгюр Йозел ще прекара празника заедно със семейството си в родния си град Маниса.

От министерството на транспорта и инфраструктурата съобщиха, че електрическата влакова линия Мармара, която свързва европейския и азиатския бряг на Истанбул по дъното на Босфора, също ще превозва безплатно през 3-те дни на Рамазан байрам. 

От днес следобед до петък включително няма да работят държавните учреждения, банките, дипломатическите представителства в чужбина.