В Турция изследват Марсианско езеро

В него търсят следи от извънземен живот

Мистика
13:10 - 11 Март 2021
4573
В Турция изследват Марсианско езеро

Учените от НАСА вярват, че находищата на минерали и скали в езерото Салда в Югозападна Турция могат да разкрият съществувалия някога живот на Марс. Изследователите смятат, че тези материали са много близки до откритите на Червената планета, пише "Дейли стар".

Помощник-администраторът на НАСА за науката Томас Зурбухен казва, че езерото Салда е мощен аналог, с който изследователите ще сравняват всички свои открития на Марс. Когато марсоходът Perseverance открие нещо, експертите ще го сравняват с материалите от езерото Салда, за да анализират процесите, разкривайки важни прилики и разлики, обяснява Зурбухен.

Екип от американски и турски учени през 2019 г. проведе съответни изследвания на бреговата линия на езерото. Планетолозите са установили, че отлаганията около Салда ерозират като следствие от въздействието на микроби.

Екипът от учени, управляващи операциите на марсохода Perseverance, планира да разбере дали има такъв материал на Марс. Със същата цел се планира и проучване на покрайнините на кратерите.

Пробите от скали, извлечени от марсохода, ще останат на повърхността на Червената планета вероятно до 2031 г., когато следващата роботизирана мисия ще ги вземе и ще ги достави на Земята.