В Турция потече най-дългата изкуствена река в света

Каналът Мардин-Джейланпънар ще напоява площи земеделска земя, еквивалентни на 70 000 футболни игрища

Топ
12:17 - 04 Септември 2023
2295
В Турция потече най-дългата изкуствена река в света

Тъй като Турция изпитва остър недостиг на вода поради изменението на климата, новият канал Мардин-Джейланпънар от язовира Ататюрк в Шанлиурфа до Мардин в югоизточна Турция започна да доставя жизненоважна вода на близо 506 хиляди декара земеделски земи, която ще бъде стимул фермерите да успеят да увеличат производството си, пише "Марица".

В рамките на Югоизточния анадолски проект (GAP), многосекторен интегриран проект за регионално развитие, каналът беше завършен и бе пуснат в експлоатация вчера.

Със своята дължина от 221 километра, „каналът на изобилието“ ще позволи на обширни райони от турската част на Месопотамия да получават реколтата три пъти годишно и ще увеличи доходите на фермерите.

„Каналът Мардин-Джейланпънар е най-дългата изкуствена река в Турция. Той е по-дълъг от Суецкия канал и три пъти по-голям от Панамския канал.

Когато всички участъци на мащабния проект бъдат завършени, обширни площи земеделска земя, еквивалентни на размер на 70 000 футболни игрища ще бъдат напоявани обилно“, съобщиха от Министерството на земеделието и горите в Анкара.

Изграждането на канала струва 2 милиарда TL ($75 милиона).