В Турция се планират нови протести срещу Израел

Свят
12:56 - 18 Октомври 2023
1466
В Турция се планират нови протести срещу Израел

През нощта разгневени турци участваха в ожесточени демонстрации, които ескалираха в сблъсъци с полицията, след като взрив в болница в Газа доведе до смъртта на стотици палестинци, съобщава "Ройтерс".

Палестинските власти казаха, че експлозията е причинена от израелски въздушен удар. Израел обвини за взрива в болницата Ал-Ахли ал-Араби неуспешно изстрелване на ракета от палестинската групировка "Ислямски джихад", която отрече да носи отговорност.

Президентът Реджеп Таип Ердоган нарече експлозията "последният пример за израелски атаки, лишени от най-основните човешки ценности".

Службата за комуникации на президента на Турция бързо нарече твърдението на Израел "#FakeNews" (фалшиви новини) в социалната медийна платформа X.

През нощта турци протестираха с палестински знамена и скандираха лозунги, заклеймяващи Израел в най-малко дузина турски градове, включително пред израелското посолство в столицата Анкара. Полицията използва лютив спрей и водни оръдия, за да разпръсне хиляди протестиращи, които се опитаха да влязат в комплекса на израелското консулство в Истанбул, най-големият град в Турция. Петима души са задържани, съобщиха от кабинета на губернатора на Истанбул.

В сряда имаше голямо присъствие на охрана около консулството, със стотици полицаи и около 10 превозни средства с водни оръдия, разположени зад линия от метални бариери. Полицията извърши проверка на самоличността на желаещите да преминат.

Политически анализатори казаха, че експлозията в болница в Газа може да има тежки последици за връзките между Израел и Турция.

"Сега е вероятно Анкара да заеме много по-твърда анти-израелска позиция, особено след като се очаква нахлуването на израелските отбранителни сили в Газа да се засили през следващите дни, с неизбежни хуманитарни последици", каза Волфанго Пиколи от Teneo.

"Ердоган може дори да реши да се откаже от сближаването с Израел, което беше започнато през 2022 г. след повече от десет години напрегнати връзки между двете страни. Влошаването на отношенията между Турция и Израел също вероятно ще повлияе на турско-американските връзки , създавайки допълнителен стрес между двамата съюзници в НАТО в нестабилен момент."