В Турция строят жилища за засегнатите от земетресенията

Планира се новите сгради да бъдат сравнително ниски

Свят
14:10 - 06 Юли 2023
1534
В Турция строят жилища за засегнатите от земетресенията

Започнало е строителството на 180 000 жилища в силно засегнатите от унищожителните земетресения през февруари райони в Югоизточна Турция.

Това съобщи днес министърът на околната среда, градоустройството и климатичните промени Мехмет Йозхасеки, цитиран от държавната телевизия ТРТ-Хабер и БТА.

Той добави, че в момента се работи по проектите за изграждане на още 140 хиляди къщи.

Йозхасеки посочи, че основен приоритет и на новото правителството е „нормализирането на живота“ в 11-те окръга, засегнати силно при земетресенията на 6 февруари.

При земетресенията със сила 7,6 и 7,7 на 6 февруари в Южна Турция загинаха над 50 000 души, а милиони останаха без дом.

Имаме за цел да настаним нашите граждани в техните нови и безопасни домове възможно най-скоро. Нямаме време за почивка. В тази връзка започнахме изграждането на около 180 хиляди жилища в единайсетте окръга, засегнати от земетресенията. 120 389 от тези жилища се строят от ТОКИ (Администрацията за жилищно развитие на Турция), 21 921 от компанията „Емляк Конут“ („Emlak Konut“) и 37 129 селски къщи от Главната дирекция за строителни работи, каза Йозхасеки.

В момента се подготвят проекти за още 139 561 къщи. По този начин до края на годината ще завършим 319 хиляди жилища и ще осигурим на нашите граждани сигурни и здрави домове, посочи той.

Министърът добави, че най-много къщи ще бъдат изградени в окръг Хатай, който буквално бе сринат при земетресенията.

Планира се новите сгради да бъдат сравнително ниски.