В Украйна махат копейката , заменят я с шаг

Промяната в името на разменните монети е с цел да възстанови историческата справедливост, се казва в изявление на Украинската централна банка

Топ
18:28 - 02 Септември 2024
1107
В Украйна махат копейката, заменят я с шаг

Управителят на Украинската централна банка (НБУ) Андрий Пишни предложи да се замени името "копейка" с наименованието "шаг" (стъпка). Това съобщи днес украинското издание на списание "Форбс" (Forbes), позовавайки се на позиция на централната банка.

Промяната в името на разменните монети от "копейка" на "шаг" е за да възстанови историческата справедливост, се казва в изявление на банката. От финансовата институция обясняват, че това ще допринесе за дерусификацията и възраждането на националните традиции в паричното обращение на Украйна.

"След като проучихме историята на паричното обращение в Украйна, стигнахме до неоспоримия извод, че името "копейка" за разменна монета всъщност е символ на окупацията от страна на Москва. Време е да възстановим справедливостта на паричната система, да изчистим паричния суверенитет и от най-малкото сходство с Москва. Имаме своя собствена, специално украинска дума за дребни монети - думата "шаг", допълни Пишни.

Финансовата институция обясни, че възраждането на името "шаг" ще върне на украинските монети собствената им идентичност.

Името "шаг" е от древноукраински произход и се използва както на територията на Украйна, така и в украинското парично броене (от 16-ти до 17-ти век). Това е уникално име за монета, което не е познато в други езикови култури. То се използва широко в класическата украинска литература, по-специално в произведенията на Тарас Шевченко, Леся Украинка и други писатели. По време на Украинската революция от 1917-1921 г. банкноти с името "шаг" са въведени в обръщение като реални пари, като това е записано в закон. Следователно възраждането на тази практика е оправдано от историческата и езикова традиция на Украйна. Паричният оборот на Украйна ще бъде прочистен от руското влияние, заявява още управителят на централната банка, цитиран от БТА. 

Смяната на името е важна и необходима стъпка, "тъй като днес копейките са в обращение само във враждебни към Украйна държави", допълват от институцията.