В Украйна осъдиха руски танкист за стрелба

Процесът срещу Михаил Куликов започна в Чернигов на 24 юни

Украйна
16:32 - 08 Август 2022
3478
В Украйна осъдиха руски танкист за стрелба

Съд в Украйна осъди на 10 години затвор руския танкист Михаил Куликов, обвинен в обстрел на жилищна сграда в покрайнините на северния град Чернигов. Куликов стана вторият руски войник, осъден в Украйна след началото на инвазията, информира Руската служба на Би Би Си.

Деснянският районен съд на Чернигов призна Куликов за виновен по член за нарушаване на законите и обичаите на войната.

Процесът срещу Куликов започна в Чернигов на 24 юни. На първото съдебно заседание той по същество призна вината си. На 4 август прокурорът поиска от съда руснака да бъде осъден на 10,5 години затвор.

Според прокуратурата на 26 февруари 31-годишният Куликов по заповед на своя командир е стрелял от танк Т-72Б в многоетажна жилищна сграда в покрайнините на Чернигов. В резултат на изстрела са разрушени апартаменти, но няма жертви. В същия ден Куликов е пленен от украинските военни.

Според Куликов командир на име Шчеткин му казал, че в един от апартаментите на многоетажната сграда има ръчен противотанков гранатомет (РПГ), след което той е насочил кулата на танка и е стрелял. Куликов потвърди пред съда, че е разбрал, че стреля по жилищна сграда.

"Всичко беше направено бързо, автоматично. Като от страх. Беше страшно за мен, за екипажа," е заявил той пред съда.

Куликов също каза, че се разкайва и се извини на пострадалите собственици на апартаменти и жители на Украйна.

"Извинявам се на народа на Украйна, че нахлух тук, беше грешно от наша страна. А за моя удар - много съжалявам, че го направих. И в бъдеще не бих изпълнявал подобни заповеди, тъй като те са престъпни", - каза той.

Министерството на отбраната на Русия многократно е заявявало, че атакува само военни цели и инфраструктура. Майор Шчеткин, който според украинско издание вече е бил разменен към момента на започване на процеса, също отрече в интервю с блогъра Юрий Золкин неговите танкове да са стреляли по хора или жилищни сгради.

Куликов е жител на град Алейск, Алтайски край. Служил е в руската армия по договор като стрелец-оператор на гвардейската мотострелкова бригада в състава на 41-ва общовойскова армия на Въоръжените сили на Русия.

В края на май в Украйна беше осъден на доживотен затвор 21-годишният руски войник Вадим Шишимарин за убийството на цивилен в Сумска област. На 29 юли Апелативният съд замени доживотната му присъда с 15 години затвор.

Руските сепаратисти в Донецк осъдиха на смърт трима чуждестранни бойци, пленени по време на бойните действия в Украйна след 24 февруари, а в момента се води още един процес срещу други чуждестранни бойци. Според Русия и проруските сепаратисти чуждестранните бойци, воюващи за Украйна са считани за наемници и те не попадали под юрисдикцията на Виенските конвенции за военнопленниците и не се ползват с особена закрила. Москва дори заплаши. че ще организира "международен трибунал" за някои от пленените бойци от полка "Азов", защитавали се в завода "Азовстал" в Мариупол.