В университета в Истанбул ще се учи български език

Страната ни дарява на висшето училище учебници и помагала

Общество
15:12 - 29 Ноември 2019
2406
В университета в Истанбул ще се учи български език

Истанбулският университет днес официално слага началото на преподаването на български език, съобщава БНР. До момента само във висшето училище в Анкара можеше да се изучава българският език и литература на университетско ниво.

Стартът бе даден на официална церемония, на която присъстваха ректорът на Истанбулския университет проф. Махмуд Ак, генералният консул на България в Истанбул и български дипломати. За събитието пристигна и заместник-министърът на образованието Деница Сачева. Официалните гости от България даряват на Истанбулския университет учебници и учебни помагала по български език. 

Преподаването на български език ще бъде част от Катедрата по славянски езици и литератури към Факултета по литература на Истанбулския университет, който има дълга традиция.

Във факултета по литература на висшето училище сега са записани около 13 000 студенти. Те изучават история, философия, археология и 25 древни и съвременни езици, като българският ще заеме място сред тях и ще стане 26-ият.

От славянските езици в Истанбул се изучават още руски, полски, украински и т. нар. „македонски“ език, който под формата на курсове се предлага и в други университети. Проф. Емине Инанър обяснява въвеждането на обучение по тези езици от края на миналия век насам в Истанбулския университет така:

„Понеже това са ни съседни страни, с които отношенията на Турция са задълбочени в икономическо, културно отношение, а също така имаме общи интереси, общо културно наследство, общи исторически моменти.“

По програмата „Еразъм“ турските студенти пък имат възможност да учат един семестър или два семестъра в България. Такива споразумения има със Софийския и с Пловдивския университет.