В условията на икономическа криза Аржентина се надява на слава в Катар

Меси е на няколко крачки от мечтата си, а настоящият тим на гаучосите иска да тръгне по стъпките на отбора от ерата на Марадона

Спорт
11:25 - 22 Ноември 2022
3511
В условията на икономическа криза Аржентина се надява на слава в Катар

Намиращи се под тежестта на продължителна криза, аржентинските фенове очакват футболна слава на Световното първенство.

Марина Леон държи наниз от бели и сини хартиени знаменца в малкия си семеен бар, където вратата е широко отворена с надеждата да влезе лек бриз и да си отдъхне от жегата.

През следващите няколко седмици знамената ще украсяват заведението в квартала на средната класа "Ла Патернал". 62-годишната Леон и съпругът ѝ Тато Леносе - 65-годишен, отварят бара преди година и половина, след като са принудени да затворят предишния си бар по време на пандемията, тъй като не плащат наема си.

Днес той в много отношения е огледало на жестоката икономическа болка, която милиони хора в Аржентина понасят през последната година и малко - и на мечтите, които мнозина таят, докато националният отбор се подготвя за първия си мач на Световното първенство по футбол през 2022 г. в Катар.

Тениските и футболните атрибути, които украсяват стените на бара, са предимно дарени, също като тенджерите и тиганите, с които двойката готви, и несъответстващите прибори за хранене, които лежат на маси, покрити с бели покривки. Леон и Леносе обединяват ресурсите си, за да вдигнат заведението. Те купуват голям телевизор с плосък екран, за да излъчват мачовете от Световната купа - налага се да се откажат от климатика. Сега те чакат заедно с клиентите си един месец, който се надяват да запомнят - без значение от влажността, с която аржентинската столица е известна.

"Надявам се с цялото си сърце да спечелим", казва Леон. - За да дадем на хората малко радост. Хората наистина се борят заради икономическата ситуация, в която се намираме."

Продължителната икономическа криза изхаби стойността на аржентинското песо и доведе до покачване на годишната инфлация до 88% през октомври. Аржентинците се молят за облекчение, дори и временно, под формата на футболна слава.

Откакто капитанът им, суперзвездата Лионел Меси, ги изведе до победата в Копа Америка миналата година, очакванията, че страната най-накрая ще спечели третата си световна купа след години на разочарования, се засилват.

Фланелките са навсякъде. Пекарните отварят преди зазоряване във вторник за встъпителния мач на отбора срещу Саудитска Арабия, който ще бъде в 7 ч. сутринта местно време, на екраните в автобусите на градския транспорт се излъчват клипове с епични моменти от историята на националния отбор и сякаш накъдето и да погледнеш, има изображение на Меси или на емблематичния Диего Марадона, който почина през ноември 2020 г. от сърдечна недостатъчност и белодробен оток.

На неотдавнашния разпродаден концерт на британската рокгрупа Coldplay на футболния стадион в Буенос Айрес феновете избухнаха в импровизирана серенада за Меси, а в продължение на седмици в социалните мрежи доминираше лудостта по колекционерските стикери за Световната купа.

Критиките към Катар като домакин на Световната купа не заемат важно място в Аржентина, където в по-голямата си част вниманието е насочено към отбора на страната и неговите перспективи.

"Аржентинците трябва да мислят как ще спечелим Световната купа с Меси", заяви президентът Алберто Фернандес, докато беше в Бали, Индонезия, за срещата на върха на Г-20 по-рано този месец. - Имаме страхотен отбор и страхотен треньор."

Лионел Скалони, селекционерът на Аржентина, беше начело и по време на спечелването на Копа Америка през 2021 г.

Наистина, на Даниел Родригес му е трудно да мисли за нещо друго освен за Световната купа тези дни. Подобно на много свои сънародници, 50-годишният мъж е изписал страстта си към футбола върху кожата си - буквално. Татуировката на местния клуб, който подкрепя - Атланта, е скрита под синьо-бялата национална фланелка, с която е облечен в съботната сутрин в "Ла Патернал", докато чака съпругата си с 10-годишната си дъщеря.

Той понижава гласа си, за да разкрие верността си, тъй като кварталът е дом на конкурентния клуб на Атланта - Архентинос Хуниорс, който е и първият клуб на Марадона.
"За аржентинците футболът означава много. Събуждаме се с футбол, ядем футбол и мечтаем за футбол", казва той.

В производителя на автомобилни части, където работи, всички погледи ще бъдат насочени към телевизора за мачовете, които се провеждат в работно време, каза той. Родригес е оптимист за шансовете на отбора, дори ако прогнозите му са премерени.

"Както казват всички футболни фенове, стъпка по стъпка".

Алехандро Вал, аржентински спортен журналист, който е написал няколко книги за футбола и Марадона, каза, че няколко фактора правят този турнир изключителен.

Съществува консенсус по отношение на силата на отбора, който представя страната. Очаква се това да бъде и последната Световна купа на Меси - последният му шанс за заветния трофей. В Аржентина "футболът поглъща всичко", каза Вал, дори и да не промени суровата действителност, в която живеят хората.

От Катар той заяви, че лично е бил докоснат от връзките, които свързват неговия отбор с феновете от Индия, Непал, Бангладеш и Пакистан, които е срещнал.

"Това е Третият свят, който е обединен. Или държави, които са били колонизирани, срещу държави, които са били колонизатори. Мисля, че и тук се случва нещо в тази насока", каза той.

"Прекрасно е да срещнеш индийски фен, който има фланелка на Аржентина и ти изпраща добри вибрации".

В близост до "Ла Патернал" има друга атмосфера - духовна - която футболните запалянковци идват да попият в постоянния паметник, посветен на Марадона.

Диего Ванучи, кръстник на Марадона - баща му и агентът на играча са били приятели - сега се грижи за мястото, което се появи на тиха жилищна улица след смъртта на футболната легенда. Разположено в някогашния склад за косачки на стадиона на Архентинос Хуниорс - точно до Ла Патернал - то е покрито с фланелки, плакати, снимки, табели, купчини броеници и други сувенири и е изпълнено с любов към един от любимите синове на страната.

Има три реда църковни пейки, на които феновете седят в съзерцателно мълчание, загледани в голям стенопис на младия, усмихнат Марадона. Ванучи посочва последните допълнения към мемориала, оставени от посетителите: Червен плакат от дните на Марадона в Архентинос Хуниорс; мексиканска банкнота от 20 песо; малка картичка от Фиорито, родния град на футболната звезда.

За мнозина в Аржентина това Световно първенство ще бъде различно само заради отсъствието на Марадона, който беше нещо повече от играч. Ще липсва неговата личност, която е по-голяма от живота, предполага Ванучи.

"Чувствам се празен, това е единственият начин да го опиша", каза 45-годишният футболист. - Знаеш, че Диего не е тук. Но от друга страна, го усещаш, че ни придружава."

На финала Аржентина ще се надява.

"Scaloneta"

Миналата седмица официалният производител на видеоигрите за Световната купа през 2022 г. направи симулация на Световната купа и обяви Аржентина за бъдещия шампион. Може и да изглежда тривиално, но три предишни подобни прогнози - Испания 2010, Германия 2014 и Франция 2018 - бяха точни попадения. Това само по себе си е повод за размисъл. Факт е обаче, че има много причини да се смята, че виртуалната реалност не е толкова далеч от действителността и че настоящият отбор на Аржентина е истински феномен.

Всичко започва с назначаването на Лионел Скалони за старши треньор, който по онова време е смятан от мнозина за нищо повече от солиден занаятчия. Дори в аржентинската федерация първоначално го смятат за временен служител, който след уволнението на Хорхе Сампаоли ще ръководи "синьо-белите" в няколко приятелски срещи. Докато ФА не вземе решение за нов старши треньор.

Няколко месеца по-късно - след шест мача - шефът на федерацията Клаудио Тапиа заяви: "Важно е да разберем какво искаме от нашия национален отбор, а всички видяхме работата на Скалони. Той ще остане начело на отбора като треньор до Купата на Америка през 2019 г."

Аржентина взе бронзовите медали на този турнир и всички помнят скандалното отстраняване на Лионел Меси и гневното му представяне, в което обвини лидерите на КОНМЕБОЛ в корупция. Капитанът все още не се е успокоил след загубата на полуфинала от Бразилия и засега това е последното поражение за "албиселесте". Те нямат спечелена точка вече повече от три години и 35 мача, а националният отбор дълго време е популярен - в знак на почит към старши треньора си - като "Скалонета".

Култ към капитана

Интересното е, че специалистът, който вече се е превърнал в легенда, започва работата си без Меси, който по това време е в международна почивка. Тогава всички забелязаха, че Скалони повика Икарди и Дибала за първия си тренировъчен лагер, а когато капитанът се завърна, някои се зачудиха дали обновеният национален отбор има нужда от Лео.

Контролът на топката, дългите пасове и диагоналите под крилата не изглеждаха като футбола, който подхожда на капитана. Всъщност Меси не само се вписа в новата система, но и се превърна в неин крайъгълен камък. Нещо повече, мнозина смятат, че той никога не е играл толкова блестящо за националния отбор. И има усещането, че едно от обясненията за това явление е атмосферата в отбора.

И има истински култ към Меси. Това не е митичен образ, създаден от таблоидите, в който зъл гений под номер десет диктува списъка с повиквателни на треньорите, отсява нежеланите и избира тактиката. Този култ е свързан с взаимно уважение и любов. Ето защо след спечелването на Купата на Америка целият отбор изтича, за да поздрави Меси. А след финала сякаш говореха само за него.

И сега, както наскоро призна Лисандро Мартинес, отборът ще се бори за Меси, който вече заяви: предстоящата Световна купа - последната в кариерата му. Скалони обаче се надява, че Лео ще промени решението си и ще продължи да радва феновете с играта си. Трудно е да се повярва, но е очевидно: след първия си трофей с националния отбор аржентинският лидер вече не е притиснат от безкрайни заглавия за последния си шанс да спечели нещо.

Вкусът на победите

Спечелването на Копа Америка е най-важният момент в развитието на отбора. За турнира наскоро дори беше заснет документален филм на Netflix, а отборът буквално се потеше в славата след триумфа. Те пуснаха специални тениски, връчиха трофей на един от квалификационните мачове...

В един момент това изглеждаше прекалено много. Но, както показаха следващите мачове, включително поражението от Италия във Финалисима, Аржентина не задоволи глада си за победа. И това е отбор, към който хората се стремят да се присъединят напук на всичко. Като Ло Селсо, който беше готов в името на Мундиала да отложи операцията и да се откаже от заплатата си в клуба до пълното си възстановяване. За поне два месеца.

Този полузащитник е важна фигура в средата на терена, но все пак не е толкова значим, колкото Де Пол, и може да бъде заменен. Възможно е дори да се появят неочаквани герои като Енцо Фернандес, който изигра фантастичен сезон в Бенфика. Освен това има въпроси за състоянието на Паредес и Ди Мария. В същото време само Анхел, който се завърна в игра, е основният специалист при решаващите голове. Точно такива хора са нужни на Катар, за да може Меси най-накрая да заглуши онези, които смятат, че трябва да стане световен шампион, за да постигне истинско величие на ниво Марадона. И ако това се случи, дон Диего ще бъде първият, който ще се радва за Лео някъде на небето.