В XXI век: Веселина се гърчи от болест заради безпаричие

Общество
10:22 - 09 Ноември 2019
3514
В XXI век: Веселина се гърчи от болест заради безпаричие

В XXI век здравната система и безпаричието в България обричат един млад човек на невероятни болки и страдания. Веселина Грахльова от дупнишкото село Сапарево, която е с детска церебрална парализа, прикована в инвалидна количка, е принудена да се гърчи в мъки, съпътстващи я цял живот и ставащи все по-силни и непоносими.

След 30 години борба с коварното заболяване преди няколко месеца близките на Веселина намират лъч надежда – възможност за лечение в Турция. Д-р Мерилин Хасанова от Роботизиран физиотерапевтичен център към болница „Мемориал” изпраща на майката на болната Йорданка Грахльова план за физиотерапия и рехабилитация в здравното заведение, пише „Вяра“.

От турската болница предлагат роботизирана физиотерапия, електротерапия, ерготерапия, неврофизиологични упражнения, ходене в среда без гравитация. Срещу 13 000 евро за лечение само за един месец. Извън тази сума остават разходите за престой и транспорт. Комшиите изразяват съгласие да работят с родната здравна каса, при условие че сумата се внесе предварително по сметката на болницата.

Йорданка Грахльова се обръща за помощ към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) – да изпратят Веселина на лечение в чужбина, за което държавата да осигури средства. Отговорът е „не”. Аргументиран с твърдението, че и в България могат да помогнат на Веселина.

Семейството на болната няма пари за скъпоструващото лечение, на което се надява да й помогне да проходи. Започва поредна кампания за набиране на средства и до момента са събрани 4000 лв.

„30 г. се борим с тази болест. Вече нямам сили. Разболях се и аз. Не си чувствам ръцете – масажи, гимнастики, вдигания. Нещо страшно е. Веселина е 50 кг, а аз – 60, как да се боря? Сама се боря! Безхаберието на здравната каса ни уби! Това е самата истина!

Тези 13 000 евро са необходими, за да може дъщеря ми да постъпи в частна клиника в Истанбул, като това е сумата само за процедурите. Отделно ще трябват 3 или 4 хил. лв. като пътни разходи, хотел, който се намира зад самата клиника, храна. Турските лекари са преценили какво могат да предприемат на базата на документите, които изпратихме. В момента те не знаят една година ли ще я лекуват, две ли, но казват, че трябва да има подобрение още от първия курс”, плаче майката на Веселина.

За всички, които могат да помогнат с дарение:

„Банка Пиреос България” АД и „Юробанк България” АД,

стар IBAN BG 73 PIRB 73851606716167,

стар BIC PIRBBGSF, валиден до 17 октомври

нов IBAN BG85 BPBI 81701606716167, валиден след 17 октомври