В Япония : Исус Христос е погребан тук

Оженил се за японка и имал три дъщери, гласи легендата на остров Хоншу

Мистика
07:45 - 26 Март 2022
4650
В Япония: Исус Христос е погребан тук

Всяка година около Коледа десетки и хиляди хора от цял свят отиват в Йерусалим, за да се поклонят на гроба на Исус Христос. Сред тях не са много представителите на християнските общности в Япония. Главната причина за това е, че последователите на Исус Христос в Острова на изгряващото слънце смятат, че Спаситея е погребан при тях. По-точно - истинската гробница на Исус се намира в северната част на остров Хоншу в префектура Аомори, село Шинго.

Всичко започва през 1935 г., когато историкът Такеноучи Кийомаро открива надгробен камък в селското гробище в село Шинго с надпис „Исус Христос, основател на фамилията Такеноучи“. Гробът не е изоставен. В селото живеят представители на родовете Такеноучи и Савагучи, също считани за потомци на Христос.

Кланът Савагучи води семейна хроника - „Заветът на Есукирисуто" (Исус Христос), която разказва за съдбата на основателя на клана. Летописът е на повече от 200 години, но според главата на клана това е списък от по-ранен документ. Според документа Исус за първи път е дошъл в Япония на млада възраст и е изучавал свещено знание в продължение на 12 години. Библията не казва откъде Исус е придобил знанията си. Младите му години - съзнателно или не, са празно място за християнските биографи. Но в „Японския завет” е описано подробно как Христос прекарва 11 години в провинция Ечу, където изучава японска култура, език, литература, философия под ръководството на посветен духовен учител.

На 30-годишна възраст Исус се завръща в Юдея, където учението му е отхвърлено, а самият Той е осъден на смърт. Смъртта на кръста обаче е приета от по-малкия брат на Исус - Исукири, който доброволно заема мястото на Христос. Самият Исус заедно с няколко ученици успява да избяга. Прекосява Сибир за 4 години странстване, стигна до Аляска по вода и оттам отплава на кораб за Япония. Установява се в село Хераи (сега част от Шинго) и се жени за японка, която му ражда три дъщери. Живееше приличен живот, умира на 106-годишна възраст.

Въпреки тази удивителна история в селото няма нито един християнин. Потомците на Христос от клановете Савагучи и Такеноучи са привърженици на традиционния шинтонизъм в Япония и почитат Исус като основател на клана. Нищо повече.
Такеноучи отбелязва странен обичай сред жителите: да нарисуват кръст на челото на новородените и да украсяват люлките на бебета с кръст. Така жителите на Шинго защитават децата си от посегателствата на зли духове. Може би този странен обичай е всичко, което е останало в селото от учението на техния прародител.

Село Шинго не е единственото алтернативно място за погребение на Христос. Само в Йерусалим има два гроба на Спасителя, без да се брои „служебното лице" в църквата „Гроб Господен". „Гроб“ има и в индийския щат Кашмир. Съществува версия за погребение на Исус във Франция. Така че японското погребение не е нещо специално.

Средно 10 000 християни от цяла Япония посещават Шинго всяка година за Коледа. Повече от 40 000 души посещават селото през цялата година. Сред тях има както истински поклонници, така и просто любопитни туристи.

Днес на гроба е издигнат кръст, около него е направена ограда. Наблизо е друг гроб, също белязан с кръст, в който според легендата Исус заровил ухото на екзекутирания брат и косата на майка му Мария. В селото има и малък музей.