В заведение в Серес назначиха на работа хора с увреждания

Те участват във всички процеси - производството на храната и напитките и сервирането

Новини
11:44 - 11 Май 2024
3070
В заведение в Серес назначиха на работа хора с увреждания

Заведение в центъра на Серес назначи на работа хора с увреждания, предава НОВА. Те са на позициите бармани и сервитьори и се справят повече от добре със задълженията си.

Много специално чувство ще изпита всеки, който посети мястото, на което ние срещнахме Никос – едно момче със специални потребности, което ни показа прекрасно отношение, много любов и топло посрещане – това, което със сигурност видяхме в кафето, в което работят хора с увреждания. И клиенти, и разбира се колегите им ги приемат много добре, а целта е тези хора да бъдат приобщени, да комуникират и разбира се, да си помогнат впоследствие в живота. И сякаш целта изглежда постигната.

Заведението се намира в центъра на Серес. Идеята да бъдат наети хора с увреждания е на собственика Андреас Аврамидис, който от години е социално ангажиран с проблемите на такива хора.

„В заведението работят 8 човека с увреждания. Те участват във всички процеси, като започнем от производството на храната и напитките и стигнем до сервирането им. Предимствата за тези хора са най-вече в емоционален аспект, тъй като те страшно много подобряват самочувствието си, създават положителен имидж за себе си чрез упражняване на професионалните им позиции и разбира се, се предпазват от безработицата и бедността, които измъчват тази социална група”, заяви Фотини Георгиаду, мениджър на заведението.

В заведението на смяна е Никос. Това е първият му шанс за работа, след като години наред реализация не може да намери.

„Харесва ми много. Всеки ден се чувствам много изморен. Всяка сутрин сме тук с дъщеря ми в точен час. Няма почивка за нас, навътре – навън, винаги сме на крак”, казва Никос.

Андонис работи в заведението от декември миналата година. Тогава все още не били наети хората с увреждания.

„Тогава не знаех, че ще работя с хора с увреждания, но трябва да ви кажа, че това което виждам тук е прекрасно. Момчетата са много щастливи за това, че работят тук. Аз пък съм страшно удовлетворен, че мога да им помагам. Всички много ги подкрепяме, хората, клиентите, също много ги подкрепят. И всеки ден виждаме една задружност, което е невероятно”, разказва серитьорът Андонис.

Откакто в заведението в центъра на Серес работят хора с увреждания, броят на клиентите се повишава, популярността на кафето – също. Причината е, че са много тези, които искат да усетят специалната енергия на взаимната помощ и разбиране.