В жегата 6 часа чакаш на Капитан Андреево и Калотина, 3 – на Малко Търново

Актуални новини
12:33 - 30 Август 2019
9897
В жегата 6 часа чакаш на Капитан Андреево и Калотина, 3 – на Малко Търново

Километрични опашки се извиват на граничните пунктове с Турция, както и на българо-сръбската граница при Калотина, предават репортерите на Lupa.bg. В жаркия и последен работен ден на август преминаването на коли и автобуси при Капитан Андреево и Калотина отнема и шест часа.

Задръстването е от двете страни на граничните пунктове. Причината за тапите отново са гастарбайтерите от южната ни съседка, които се прибират в Западна Европа.  На границата с Република Сърбия при Калотина по-интензивен е трафикът е на изход за леки автомобили.

Дълги опашки се вият и при Малко Търново, като там преминаването на границата с Турция отнема около три часа, съобщиха нашите кореспонденти. По-надолу може да видите и снимки от опашките на граничния пункт Малко Търново – Дерекьой.


Опашките на Малко Търново пък са заради големия наплив от българи, които в края на лятото и преди първия учебен ден отиват на уикенд пазар в Лозенград.

Според пътуващите за южната ни съседка проблемът не е на нашата митница, а от турска страна.



На границата с Република Гърция на ГКПП „Кулата“ трафикът е интензивен на вход и на изход за леки автомобили.

От българска страна уверяват, че граничните пунктове работят при пълен капацитет. Всички, които са тръгнали на дълъг път обаче да бъдат запасени с достатъчно количество вода, което да им стигне докато чакат дълго на границите.


От "Гранична полиция" напомнят, че при излизане от България на ненавършили пълнолетие лица - български граждани и такива с двойно гражданство (българско и чуждо) на граничния пункт следва да бъдат предствени: документ за пътуване – валидни български паспорт или лична карта.

За децата с двойно гражданство – български документ за пътуване и чужд документ за пътуване (при наличие на такъв). Изисква се още оригинал на нотариално заверено писмено съгласие от отсъстващия при пътуването родител. С цел намаляване времето за проверка, родителите/придружаващите лица предварително да подготвят и представят незаверено копие на документа за съгласие, което да остане на граничния пункт след преминаване.

Най-честата причина за забавяне на преминаването на коли с деца е, че родителите не са ксерокопирали необходимите документи и се налага ткова да стане на границата.

 


Снимки: АГНЕС МЕТОДИЕВА